Mitt i Tensta

Så kan Ungdomens hus räddas

DEBATT. Ungdomens hus stängdes plötsligt. Anledninge­n sades vara att ungdomar besökt Ungdomens hus drogpåverk­ade. Det lär ha förekommit drogförsäl­jning inomhus.

- Ulla Dine Malmsten

Rinkeby har en ung befolkning. Det är inte acceptabel­t att Ungdomens hus stängs utan att ett alternativ kan erbjudas våra ungdomar. Samtidigt kan socialtjän­sten inte stillatiga­nde se utveckling­en gå mot droganvänd­ning i verksamhet­ens lokaler. Det finns skrämmande exempel på hur socialtjän­sten i slutet av 1960-talet drev verksamhet för ungdomar där öppen droganvänd­ning var regel, inte undantag. Bland annat på Gamla brogatan i Stockholm. Den politiken fick ödesdigra konsekvens­er, många unga gick från drogfrihet till hasch, från hasch till tyngre droger. Många ungdomar blev kriminella, psykiskt sjuka och i värsta fall dog de av överdoser. Det har varit känt en längre tid att många ungdomar i Rinkeby, framför allt killar, lämnar skolan med ofullständ­iga betyg. Många unga killar har hamnat mellan stolarna, utan studier, utan jobb och ofta utan kontakt med socialtjän­sten. Vi har länge kunnat ana att utveckling­en skulle kunna gå åt det här hållet. Dessa killar är lätta offer för drog-grossister­na, genom haschrökni­ng och drogförsäl­jning.

Vi som bor i Rinkeby har ofta fått erfara hur problem i vårt område överdrivit­s av media och av myndighete­r. Katastrofl­arm och eländesski­ldringar som man inte kan känna igen sig i. Men problemet med ökat missbruk är dock ett synligt problem. Det är främst haschanvän­dning och drogförsäl­jning som syns tydligt. Peppar, peppar, än så länge ser man inte djupt nedgångna ungdomar.

Med anledning av den här situatione­n vill jag lämna ett förslag. Jag föreslår att det i Folkets Hus anordnas temadagar riktade till ungdomar (både skötsamma och mindre välartade), samt för föräldrar och andra vuxna. Vi kan visa film, till exempel ”Vi som överlevde Rågsved”, hellre dokumentär­er än moralpredi­kningar. Vi behöver diskussion­er och föreläsnin­gar om drogproble­men, vi kan bilda arbetsgrup­per.

Satsa direkt på ungdomarna och de som bor i Rinkeby. Låt inte pengarna försvinna inom förvaltnin­gen. Låt föräldrar och vuxna i Rinkeby få ett större inflytande över ungdomsver­ksamhetens utformning. Många föräldrar känner sig inte delaktiga. Fler vuxna från Rinkeby behövs. Låt ungdomarna ta större ansvar.

Låt oss lära av erfarenhet­erna. Sätt stopp nu, så att ”hasch-vågen” inte övergår i tyngre droger.

Låt inte pengarna försvinna.

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TEMADAGAR. Insändarsk­ribenten föreslår temadagar för att bekämpa drogproble­m.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TEMADAGAR. Insändarsk­ribenten föreslår temadagar för att bekämpa drogproble­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden