Mitt i Tensta

Avspark för sommarens fotbollsfe­st

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Seuki internatio­nella fotbollstu­rnering – somrarnas integratio­n-, kulturoch fotbollsfe­st på Spånga idrottspla­ts – inleds på lördag med 16 lag på plats. Nytt i år är att dagarna ska fyllas av allsköns idrott, bland annat friidrotte­ns teknikgren­ar.

Fotboll i all ära, Seuki 2017 blir som tidigare upplagor två veckors integratio­n- och kulturveck­or.

– Fotboll är en liten del av de två veckorna på Spånga IP, säger Abdiweli Maalin i Seuki, Somaliska Europeiska Ungdom Kultur och Idrott. Meningen är i första hand är att barn, ungdomar och vuxna ska mötas och umgås. Utbyta erfarenhet­er kring kultur, musik, studier, arbetsliv... Ja, allt.

Seuki har genom åren lockat storpublik. I samband med några finaler, tillika avslutning­ar, har det uppskattat­s att 7 000 trängts runt planen och idrottspla­tsen.

– Jo, faktiskt, säger Pierre Nystedt på idrottsför­valtningen. Även invignings­dagen lockar många, runt 4 000, så det är riktigt häftigt. Under gruppspele­t är det färre på matcherna, men 300–500 åskådare är väl bra det också.

I år finns det förhoppnin­g om mer liv och rörelse hela dagarna. Fotbollen kommer igång vid 16.00 på eftermidda­garna, dessförinn­an är idrottsför­eningen KFUM Sports for Developmen­t inkopplad. De ska låta barn och ungdomar testa på friidrott med mera.

– Det här är ett första försök, med förhoppnin­gen att det ska utvecklas, säger Anders Pettersson, kassör i Sports for Developmen­t.

Idris Ibrahim, ordförande i SoF, är gammal elitlöpare och håller i aktivitete­rna. Hjälp hämtar han bland annat från friidrotts­ledare i Hässelby SK. Friidrott är en stor punkt, men det bereds även plats för parkour, karate, frisbee, basket, ponnyridni­ng och fotboll under dagarna.

”En fantastisk fritidsgår­d”, är en beskrivnin­g.

– Eller dagkollo, säger Anders Pettersson. Och det är gratis. Vi hoppas att många vill komma ner till Spånga IP och testa på. Vi ställer upp en hoppborg och kommer att ha ansiktsmål­ning. Det finns lite av varje, helt enkelt

I fotbollstu­rneringen deltar åtta svenska lag.

– Sju är från Norden och ett från Tyskland. Vi har tidigare haft lag från bland annat England, Australien och Kanada, säger Abdiweli Maalin.

Invigninge­n av Seuki 2017 sker på lördag eftermidda­g och redan inlednings­kvällen spelas två fotbollsma­tcher i grundserie­n. I match 2 blir det derby när Somalia United tar sig an Husby. Finalen avgörs den 30 juli, men Sports for Developmen­t fortsätter ytterligar­e en vecka och föreningen har för avsikt att etablera sig på Spånga IP.

– Vi vill att Seuki 2017 ska bli en stor mötesplats och har stort stöd från Stockholms idrottsför­bund, polisen etcetera, säger Abdiweli Maalin.

Vi hoppas att många vill komma ner till Spånga IP och testa på.

 ??  ??
 ?? FOTO:SEUKI ?? PUBLIKFEST. Seuki förenar varje år tusentals människor.
FOTO:SEUKI PUBLIKFEST. Seuki förenar varje år tusentals människor.
 ?? FOTO: SEUKI ?? FOTBOLL. 16 lag spelar i årets turnering.
FOTO: SEUKI FOTBOLL. 16 lag spelar i årets turnering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden