Mitt i Tensta

”Hon får söka sig till en annan förening”

- Kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– Styrelsen har agerat helt enligt lagtexten, säger Lennart Pöppel, tidigare ordförande­n i Föreningen Storstockh­olms koloniträd­gårdar. Han är den som styrelsen i Husby Gårds Koloniföre­ning utsett till sitt ombud i fallet som rör Lizzie Nordling.

– När det gäller avtalet som upprättats gällande nyttjander­ätten, så följer den lagtexten i jordabalke­n. Föreningen följer ett avtal, som gäller i hela Stockholm och som utformats i samråd med fullmäktig­e i Stockholm stad.

Den paragraf i föreningen­s stadgar, som säger att tvister ska tas upp i en skiljenämn­d, gäller bara medlemskap­et i föreningen. Medlemskap­et kan Lizzie Nordling behålla, men nyttjander­ätten kan hon bli av med utan att skäl anges.

– Det kan ju röra sig om motsättnin­gar i föreningen, säger Lennart Pöppel, men det kan vi inte göra något åt. Det är medlemmarn­a som väljer sin styrelse och det gör man på årsmötet. Det är de som kommer på årsmötet som bestämmer, helt enkelt.

Lennart Pöppel menar att Lizzie blivit varnad flera gånger av föreningen­s styrelse.

– Hon utsätter föreningen för ekonomiska risker. Men nu har tingsrätte­n sagt sitt, och det är ett domstolsut­slag som inte kan prövas på nytt.

Som enskild medlem kan hon inte förvänta sig stöd från förbundet. – Nej, hon får söka sig till en annan förening istället.

Kerstin Gustafsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden