Mitt i Tensta

Tjejrap lyfter Järva

- Jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nyligen höll Mad Movement en workshop i rap på Kista träff enbart för tjejer. Syftet är att tjejer ska få hjälp med sin rap och slutproduk­ten blir en gemensam låt som kommer framföras inför publik.

– Workshopen kan lyfta de som vill hålla på med rap, men vill hitta rätt verktyg, säger Sabrina Zutikno, som själv är rappare, från kollektive­t Mad Movement.

När tidningen är på plats har workshopen, som är för tjejer mellan 13 och 19 år, precis dragit igång. De första övningarna handlar om att hitta så många rim som möjligt och att skriva en introdukti­onstext om sig själv utan att använda ordet ”jag”.

– Det utmanar kreativite­ten, menar Sabrina Zutikno.

Sabrina säger att många tror att rap måste vara på ett visst sätt. Men här vill hon främja individual­iteten hos de som vill hålla på med rap.

– Det ska inte vara så fyrkantigt. Ingen gör det som du, därför vill vi höra just dig, säger Sabrina.

Det råder ingen tvekan om att tjejerna som är här har drömmar om vad de vill med rappen. En är Felicia Caligari.

– Jag skriver själv musik och sjunger och det här lät väldigt intressant och kul, att lära sig och utvecklas. Jag

Bruno Silva represente­rar Bonnier hoops.

vill beröra människor känslomäss­igt och kanske kunna påverka, säger hon.

Sabrina menar att det självklart inte är ett måste för tjejer att hålla på med rap, men om de vill göra det så ska möjlighete­n finnas. För branschen ser oftast ut på ett sätt.

– Ofta så är det män,

män, män, överallt hela tiden, menar Sabrina.

När workshopen­s tre dagar har gått är tanken att det ska ha skapats en låt tillsamman­s, som de spelar in. Låten ska framföras på Kista torg i någon form. Bruno Silva som är projektled­are på Bonnier Hoops, som samarbetar med Mad Movement, hoppas att framförand­et kan inspirera andra tjejer och kanske kan det dra till sig fler som vill hålla på med hip hop och rap.

”Ofta så är det män, män, män, överallt hela tiden”

Eventuellt kommer fler workshops att hållas i augusti, öppna för både killar och tjejer, om det visar sig att det finns ett stort intresse.

Jonas Carlsson

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? TJEJERNA. Asta Diawara, Viola Diawara, Sabrina Zutikno, Putine Pernatasar­i och Felicia Caligari.
FOTO: JONAS CARLSSON TJEJERNA. Asta Diawara, Viola Diawara, Sabrina Zutikno, Putine Pernatasar­i och Felicia Caligari.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? STUDION. Putine Pernatasar­i Sabrina Zutikno, Viola Diawara, Felicia Caligari och Asta Diawara.
FOTO: JONAS CARLSSON STUDION. Putine Pernatasar­i Sabrina Zutikno, Viola Diawara, Felicia Caligari och Asta Diawara.
 ??  ?? PROJEKTLED­ARE.
PROJEKTLED­ARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden