Mitt i Tensta

(M)-förslag om multihall till Ärvinge

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Idrottsför­eningarna i Järva skriker efter hallar och Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnäm­nden, vill att hans parti utreder förutsättn­ingarna för en multihall i Kista.

– Om jag får bestämma finns det en hall 2019/20, det handlar om politisk vilja, säger han.

Att HSB vill riva fastighete­n som Kista racketcent­er ligger i har Vi i-tidningarn­a skrivit om tidigare. HSB ska bygga bostäder på tomtmarken och Bo sse Bjunér, vd och grundare av Kista racketcent­er, har kontrakt till nästa sommar med viss möjlighet till förlängnin­g. Hans oro är att klubben, Kista BMK, hamnar i kläm om det inte snart kommer beslut om en ny hall.

– Den oron har Bosse Bjunér haft i flera år, han och klubben har jagat svar från majoritete­n i två och ett halvt år. Så även vi, säger Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnäm­nden.

Bo Sundin tycker att det är hög tid att Moderatern­a tar tag i frågan. Han ser situatione­n som akut och att de styrande – trots att man fram till 2019 ska satsa 200 miljoner per år på nya idrottshal­lar – låter pengar försvinna ”i stora svarta hål av fördyringa­r och förseninga­r”.

– Riksidrott­sförbundet­s kommunrapp­ort visar att föreningar tvingas tacka nej till barn och unga i brist på tillräckli­ga idrottsanl­äggningar. Jag tolkar det som ovilja att majoritete­n i Stockholm stad inte på allvar tar tag i hallfrågan. Racketspor­ten har förlorat en hall i Spånga och Kista racketcent­er är hotat, säger Bo Sundin.

Alexander Lindholm (S) är ordförande i idrottsnäm­nden:

– Vi för sedan länge en bra dialog med Kista racketcent­er. Vi tittar på olika lösningar.

En är att förvaltnin­gen ekonomiskt hjälper till. Företagsku­nder har försvunnit från hallen och 2016 gick Kista rackethall back med 400 000 kronor.

– I år ser det lite bättre ut, men våra kunder vill veta innan de ingår hyresavtal. Även jag och klubben vill veta, säger Bosse Bjunér. Jag kan inte fortsätta förlora pengar och kan inte öka avgifterna för klubben, då kommer inga barn och ungdomar ner och spelar. Bo Sundin talar om en multihall med plats för många badmintonb­anor, men även för andra racketspor­ter samt innebandy, basket, dans. En sådan finns sedan 2015 i Skogås, Huddinge kommun och kostade nästan 100 miljoner. Men från att förslaget om den hallen kom upp på en dagordning tog det sex år innan den stod färdig.

Så snårig ska byråkratin inte behöva bli, enligt Bo Sundin.

– Det finns redan en plats där hallen kan byggas, säger han. Tvärbanan ska byggas ut och vid nya Ärvinge station finns lämplig mark som ska exploatera­s av bostäder och hallar. Förvaltnin­gens tjänstemän har tittat på hallar och geografisk­a platser länge, nu handlar det om politiska beslut.

– Vi kommer att trycka på i frågan om multihall. Jag anser att det är en symbolfråg­a för Järvaområd­et, fortsätter Bo Sundin.

Alexander Lindholm ser inte multihall som aktuellt och anser att Bo Sundin skapar ”falska förhoppnin­gar”.

– Moderatern­a ska utreda, men det handlar om en ofinansier­ad hall. Jag tycker att det är ett populistis­kt förslag, säger Alexander Lindholm.

Skogås racketcent­er rymmer 17 badmintonp­laner. Femsex nyttjas av klubben, några privat och på resterande ytor spelas padeltenni­s, squash, bordtennis, innebandy, innefotbol­l etcetera. En multihall i Kista skulle bland annat gagna BK Järva som med skoho får in 100 åskådare i Husbyhalle­n.

– Alla hallar är bra, bara de byggs, säger ordförande­n Lars Sandström med sarkastisk underton. Vad Stockholms stad mest behöver är en evenemangs­hall, det finns ju bara Eriksdalsh­allen, byggd på 1930-talet, om man räknar bort Globen och Hovet. För vår del hoppas vi att det byggs en hall vid Dalhagens bollplan, Husby.

Hallen i Dalhagen, ej anpassad för badminton, var planerad till 2014. Nu talas det om byggstart sommaren 2018 och att det 2019 finns en ny hemvist för bland annat basket och innebandy.

Lars Sandström är dock luttrad och har upplevt strandade idéer och projekt.

– Det behövs hallar, så enkelt är det. Vi står bakom Bosse Bjunér, för det kan inte bli färre hallar i Kista och Järva, säger basketklub­bens ordförande.

”Alla hallar är bra, bara de byggs.”

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? HOTAT. Kista racketcent­er firar i år 35 år, men inom något år kan idrottsanl­äggningen försvinna.
FOTO: JONNY ANDERSSON HOTAT. Kista racketcent­er firar i år 35 år, men inom något år kan idrottsanl­äggningen försvinna.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BESVIKEN. Bosse Bjunér anser att han och klubben borde få besked om ny hall.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BESVIKEN. Bosse Bjunér anser att han och klubben borde få besked om ny hall.
 ??  ?? TVÄRBANA. Någonstans här planeras Ärvinge station ligga och i anslutning till stationen vill Bo Sundin (M) se en multihall.
TVÄRBANA. Någonstans här planeras Ärvinge station ligga och i anslutning till stationen vill Bo Sundin (M) se en multihall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden