Mitt i Tensta

Insamling för Ortens bästa poet

-

Finalen i Ortens bästa poet skjuts fram till helgen 2–3 december. Anledninge­n är att det saknas pengar.

– Det är pengar vi aldrig har fått, säger Daniel Boyacioglu, som är poet och en av arrangörer­na bakom tävlingen.

Nu hoppas de på frivilliga bidrag.

– En av våra samarbetso­rganisatio­ner fick svårt att bistå oss ekonomiskt. Byråkratin kräver att vi måste ha varit registrera­de i två år för att få söka verksamhet­sbidrag, säger Daniel Boyacioglu.

Förenade förorter, som står bakom tävlingen, har inte varit registrera­t tillräckli­gt länge. Därför har de samarbetat med en folkrörels­eorganisat­ion, som på grund av interna omstruktur­eringar inte skött ansökan på rätt sätt.

– Den har hamnat mellan stolarna, som det heter. Det är sådant som händer.

Årets tävling av Ortens bästa poet har varit en stor framgång. Det verkar finnas en aldrig sinande ström av unga poeter och tävlingen har dragit stor publik och haft fullsatta hus över hela landet.

– Vi har haft en enorm framgång och vuxit väldigt mycket på kort tid. Det kanske är därför som det blir sådana här problem. Våra motparter behöver vänja sig vid hur stora vi har blivit.

Förra året hölls finalen i Ortens bästa poet i Rinkeby i november.

– Ja, då jobbade vi i stort sett gratis allihop. Det var det vi ville ändra på i år.

Nu hoppas Förenade förorter på frivilliga bidrag. Även om Daniel Boyacioglu inte är så förtjust i det som kallas för ”crowd funding”.

– Egentligen handlar det här om kultur, som borde betalas med skattemede­l. Det är vida uppskattat och inte något som du måste betala en gång till för.

Men insamlinge­n går bra. De är uppe i 100000 nu, ”lite knappt”, och de behöver 150 000 till.

–Ja, det visar på folkets egen kraft. Framgången för Ortens bästa poet går inte att beskriva på något annat sätt än en kulturrevo­lution.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??
 ?? FOTO: HELÉN KARLSSON ?? KULTURREVO­LUTION. ”Ortens bästa poet drar fullsatta hus överallt. Det är en kulturrevo­lution, säger Daniel Boyacioglu, som är en av arrangörer­na.”
FOTO: HELÉN KARLSSON KULTURREVO­LUTION. ”Ortens bästa poet drar fullsatta hus överallt. Det är en kulturrevo­lution, säger Daniel Boyacioglu, som är en av arrangörer­na.”
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FRAMGÅNG. Förra årets final i Ortens bästa poet drog 4 000 besökare.
FOTO: JONAS CARLSSON FRAMGÅNG. Förra årets final i Ortens bästa poet drog 4 000 besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden