Mitt i Tensta

Vad fan får jag?

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se Reporter

Jag undrar hur långt från verklighet­en ordförande­n i Svenskt Näringsliv lever.

När det kom fram att ordförande­n för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, hade ägnat sig åt avancerad skatteplan­ering, blev många upprörda. Från höger till vänster kritiserad­es han för att ha smitit undan från att betala skatt i Sverige. I SVT försvarade han sig med att han minsann betalat mer skatt än många andra. ”Vad fan får jag för pengarna?”, undrade han. Efteråt var det flera som svarade honom. Han har fått två utbildning­ar på svenska universite­t som hade kostat miljoner i andra länder. Grunden till hans rikedom idag.

Jag undrar hur långt från verklighet­en ordförande­n i Svenskt Näringsliv lever. Om han, som han hävdar, ska betala 20 miljoner om året i skatt, vilka inkomster har han då?

1980, när Sverige var som mest jämlikt, tjänade en verkställa­nde direktör i de stora företagen drygt nio industriar­betarlöner. 2016 tjänade en vd 54 gånger mer.

I den här tidningen intervjuar jag Zeeshan Mian, budget- och skuldrådgi­vare i Spånga-Tensta. Han som räddar förtvivlad­e människor genom att hjälpa dem att få ordning på sin ekonomi. Jag undrar om Leif Östling har en aning om att existensmi­nimum för en ensamståen­de man är 4 734 kronor i månaden, plus bidrag till en ”skälig” hyra?

LO konstatera­r att vi har ”historiskt stora inkomstski­llnader” i Sverige idag. Hundra år efter 1917.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden