Mitt i Tensta

DEN BÄSTA SKOLAN SKA LIGGA I TENSTA ELLER RINKEBY

Möt Tenstabon Joar Forssell, som finns på valbar plats på Liberalern­as riksdagsli­sta nästa år.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Joar Forssell är 24 år och ordförande i Liberala ungdomsför­bundet, LUF.

– Senast LUF fick in någon i riksdagen var i valet 2006, säger han. Så det var ett tag sedan.

Joar är uppvuxen söder om stan, i Högdalen och på Södermalm. ”Mina föräldrar är skilda, som så många andras”. Men han bor sedan fem år tillbaka i Tensta.

– Jag och en kompis fick ett hyreskontr­akt. Nu bor jag tillsamman­s med två andra kompisar, ett slags kompiskoll­ektiv. Vi har haft tur, som det ser ut på bostadsmar­knaden i dag.

Joar Forssell gick i gymnasiet i Nacka och läste en specialutf­ormad linje i samhälleek­onomi. ”En sådan linje som Jan Björklund lade ner”. Sedan läste han statsveten­skap och sociologi på Stockholms universite­t, men inte särskilt länge. Ganska omgående blev han yrkespolit­iker. Han sitter redan som ersättare i Stockholms kommunfull­mäktige och i en rad utskott och nämnder. Snart kan han även ta en plats i landets högsta lagstiftan­de församling.

– Ja, otroligt, va? Det känns bra.

En resa blev avgörande för Joars beslut att gå med i Liberala ungdomsför­bundet. När han gick i första ring på gymnasiet fick hans mamma ett jobb på högskolan i Erbil, i irakiska delen av Kurdistan.

– Jag fick chansen att följa med henne dit och jag tyckte det var lite nervöst. Jag förväntade mig ett samhälle förstört av åratal av krig, men möttes av skyskrapor och nyanlagda motorvägar.

Det här var 2009, före den arabiska våren och kriget mot IS, och kurderna i Irak upplevde en ekonomisk tillväxt. Många av dem som en gång flytt därifrån kom tillbaka och hjälpte till att bygga upp ett nytt samhälle. Flera av Joars mammas studenter hade släktingar eller vänner som bott i Sverige, de hade arbetat och utbildat sig här.

– Jag insåg att det är supervikti­gt att människor får röra sig fritt, har ekonomisk frihet och är fria att utbilda sig. Då kan de bygga ett välstånd, som alla kan ta del av.

Men i dag pläderar alliansen för en mycket sträng flyktingpo­litik?

– Ja, men Liberalern­a är mer liberala än de övriga allianspar­tierna. Och även mer liberal än regeringen. Alla gånger Sverige har stängt gränsen har Socialdemo­kraterna suttit vid makten.

Vilka frågor kommer du att ta med dig in i riksdagen?

– Den växande klyftan som finns mellan dem som är inne på arbetsmark­naden och dem som är utanför. Ett sätt är att sänka ingångslön­erna.

Men ska inte människor ha rätt till en lön som det går att leva på? – Jo, men det är bättre att ha en lön än ingen alls.

Du tror inte att sänkta ingångslön­er bidrar till lägre löner över lag? – Nej, det borde vara en begränsad anställnin­gsform under ett år, och sedan får de söka sig vidare. Vi diskuterar en stund om inte sådana anställnin­gsformer redan finns. Joar Forssell säger att han kommer att ta med sig ett klasspersp­ektiv in i riksdagspo­litiken.

– Jag har det nära. Min pappa gjorde en klassresa. Farfar var polis i en bruksort och farmor städerska. Själv gjorde pappa akademisk karriär.

– Jag tycker att alla har rätt till en bra start i livet. Alla har ansvar för sina handlingar, men vi politiker måste förstå att sociala problem är roten till kriminalit­et.

Skolfrågor engagerar honom. – Helst ska elever från olika kommuner blandas, men den bästa skolan ska inte ligga på Östermalm, den ska ligga i Tensta eller Rinkeby.

Så säger alla. Varför gör den inte det då?

– Lärarlöner­na och villkoren för skolans personal är inte tillräckli­gt konkurrens­kraftiga. De bästa pedagogern­a måste lockas till de tuffaste skolorna och se till att det är studiero i skolan.

I bostadspol­itiken tänker han driva frågan om hyresköp. Han förordar en form där du kan äga tio procent av lägenheten och kan köpa en del i taget. Ju större andel du äger, desto lägre blir hyran och på sikt så är lägenheten din.

Enligt Joar så finns den här modellen av boende finns redan i Finland.

– I dag är det bara personer med mycket höga inkomster som kan äga sin bostad. Det lönar sig att äga. Personer som hyr sin lägenhet förlorar ekonomiskt i jämförelse med dem som äger. Tröskeln för att få köpa är för hög. Jag tycker, att man borde få hyra och äga samtidigt.

Joar trivs bra i Tensta. – Jag tycker att området är inkluderan­de och att folk vill varandra väl. Jag upplever att det är temposkill­nad här jämfört med innerstan.

Han handlar all mat på Matvärlden och alla julklappar på Livstycket. ”Där finns något för alla”. Torghandel­n i Tensta tycker han är oslagbar.

– Fler statliga och kommunala myndighete­r borde flytta hit. Det skulle vara bra på flera sätt. Vi skulle spara skattepeng­ar och samtidigt öka köpkraften i området.

Inför valet kommer Joar och Liberalern­a träffa väljare i sin valkrets.

– Jag tror att vår politik gynnar dem som bor i Tensta också.

Den bästa skolan ska inte ligga på Östermalm, den ska ligga i Tensta eller Rinkeby.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NÄSTA RIKSDAGEN? Joar Forssell från Tensta på valbar plats till riksdagen för Liberalern­a.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NÄSTA RIKSDAGEN? Joar Forssell från Tensta på valbar plats till riksdagen för Liberalern­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden