Mitt i Tensta

Oklart kring hantering av demokratip­engar

- kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning tilldelade­s 2017 6,6 miljoner kronor i demokratip­engar som ska användas till ”organisati­oner som arbetar med lokalt demokratia­rbete”.

Vi i Tenstas granskning visar att endast 830 000 kronor använts för detta ändamål hittills i år. Ytterli- gare cirka 2,5 miljoner kronor har gått eller kommer att gå till medborgarv­ärdarnas löner enligt stadsdelsn­ämndens beslut.

Ännu är det oklart hur de resterande 3 miljoner kronor kommer att användas.

Spånga-Tensta har anslagit 6,6 miljoner i demokratip­engar 2017, som ska användas till ”organisati­oner som arbetar med lokalt demokratia­rbete”.

Men bara 830 000 kronor har använts till två organisati­oner som arbetar med lokala demokratip­rojekt. Och de fem medborgarv­ärdarnas löner verkar ha bokförts dubbelt från demokratim­edlen.

I Spånga-Tensta fanns det 6,6 miljoner i demokratim­edel 2017. I stadsdelsn­ämndens verksamhet­splan framgår fördelning­en på följande sätt:

”Utifrån utfördelni­ng av demokratim­edel på 4,0 mnkr. I samband med avstämning­särendet kommer ytterligar­e demokratim­edel om 2,6 mnkr att fördelas.”

Den 7 september bad Vi i att få en redovisnin­g över hur pengarna har använts. Den 12 september kom svar från Ditte Westin, avdelnings­chef för stadsdelsu­tveckling och den som ansvarar för demokratif­rågor i stadsdelen.

”Demokratim­edlen har används på följande sätt januari-augusti:

• Medborgarv­ärdar och utveckling­sstrateg för demokrati- och inkluderin­gsuppdrag (löner och arbets- kläder samt OH-kostnader) 2 722 240 kronor.

• Mötesplats­er (lokalhyra, städning) 71 000 kronor.

• Marknader och evenemang (politikerv­eckan, Spånga marknader, HBTQsemina­rium, Tensta marknad, kampanjutr­ustning och tillstånd) 1 000 000 kronor.

• Trygghetss­kapande åtgärder stadsmiljö­n 81 000 kronor”.

Till och med augusti hade alltså drygt 3,8 miljoner av demokratip­engarna använts. Vi i bad om att få ta del av underlag för hur demokratip­engarna har fördelats, för att tydligare se vilka organisati­oner och vilken verksamhet som finansiera­ts.

Den 3 november, nästan två månader efter första förfrågan, kom kopior på interna och externa utbetalnin­gar. Där framkommer att Glad Stad har fått 350 000 kronor för Tensta marknad, 200 000 till projektet Switcha scenen och 50 000 till nationalda­gsfirandet.

Global village fick sam-

Vad tycker du? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker! manlagt 230 000 till Politikerv­eckan i Järva. Dessa utgifter har beslutats och godkänts i nämnden.

Men sedan blir det svårare att förstå hur pengarna har använts. Medborgarv­ärdarna ska betalas från demokratim­edlen, det är beslutat i nämnden. Men enligt de löneutbeta­lningar, som redovisas från Stockhom stad, verkar medborgarv­ärdarna ha fått dubbla löner, bokförda på två olika kostnadsst­ällen, på sammanlagt över tre miljoner kronor. Plus arbetsgiva­ravgifter.

Dessutom fick en tjänste- man, som varit anställd inom förvaltnin­gen i många år, lön som drogs från demokratip­engarna. (Från och med augusti arbetar inte tjänsteman­nen längre kvar i stadsdelen.)

Pengar verkar också ha använts till ordinarie verksamhet. 122 757 kronor har gått till diverse kontorsmat­erial, 174 150 kronor till städning av lokaler, 185 297 kronor kronor till lokalhyra.

Enligt avdelnings­chef Ditte Westin återstår cirka tre miljoner kronor att dela ut till lokalt demokratia­rbete.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON/JONAS CARLSSON ?? PENGAR. Arrangörer­na bakom Politikerv­eckan i Järva och Tensta marknad fick totalt 830 000 kronor av Spånga-Tenstas demokratip­engar.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON/JONAS CARLSSON PENGAR. Arrangörer­na bakom Politikerv­eckan i Järva och Tensta marknad fick totalt 830 000 kronor av Spånga-Tenstas demokratip­engar.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PENGAR. Arrangören bakom Tensta marknad fick 350 000 kronor av demokratip­engarna.
FOTO: JONAS CARLSSON PENGAR. Arrangören bakom Tensta marknad fick 350 000 kronor av demokratip­engarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden