Mitt i Tensta

Fatma Qureshi möter Melinda Gates

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Tenstabon Fatma Qureshi, som går på Framstegss­kolan i Spånga, var prao-elev hos oss i våras. Nu har hon blivit Juniorrepo­rter på Svenska Dagbladet. Och hennes första intervju var med Melinda Gates.

– Hon var jättesnäll och svarade utförligt på alla frågor.

Fatma såg annonsen i morgontidn­ingen att SvD sökte juniorrepo­rtrar. Hon skickade in en ansökan och berättade att hon skrivit en krönika och en intervju i Vi i Kista/Rinkeby/Tensta.

– Nästa dag fick jag ett mejl, där de sade att jag blivit deras juniorrepo­rter! Jag blev både chockad och glad.

Nu gick det undan. På en vecka skulle hon förbereda frågor till en av världens rikaste och mäktigaste kvinnor, Melinda Gates. Mötet ägde rum på Grand Hotel i Stockholm.

– Allt gick på en timme. Jag fick lära mig hur jag skulle sitta och hur jag skulle använda mikrofonen. Det var 50 minuter förberedel­ser och tio minuter med Melinda Gates.

Fatmas frågor handlade om kvinnor och flickors rättighete­r. Melinda Gates berättade om sitt arbete och vad hennes stiftelse sysslar med.

– En av hennes förebilder var Hans Rosling.

Hela intervjun filmades och lades ut på nätet. Melinda Gates såg till att allt textades med engelsk text, så att hon kunde sprida filmen vidare.

Fatma Qureshi, som fyller 14 år i december, blev än mer övertygad om att hon vill bli journalist. Men det allra häftigaste var något annat.

– Efteråt såg jag att Bill Gates hade tweetat om min intervju!

”De sade att jag blivit deras juniorrepo­rter!”

 ?? FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? JUNIORREPO­RTER. Fatma Qureshi intervjuar Melinda Gates om kvinnors och flickors rättighete­r. Fatma Qureshi är juniorrepo­rter på Svenska Dagbladet.
FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN JUNIORREPO­RTER. Fatma Qureshi intervjuar Melinda Gates om kvinnors och flickors rättighete­r. Fatma Qureshi är juniorrepo­rter på Svenska Dagbladet.
 ?? FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? JUNIORREPO­RTER. Fatma Qureshi intervjuar Melinda Gates om kvinnors och flickors rättighete­r. Fatma är juniorrepo­rter på SvD.
FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN JUNIORREPO­RTER. Fatma Qureshi intervjuar Melinda Gates om kvinnors och flickors rättighete­r. Fatma är juniorrepo­rter på SvD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden