Mitt i Tensta

Många vill testa kultur på skoltid

-

180 barn från Husby, Rinkeby och Tensta har besökt Kungliga Musikhögsk­olan. Besöket är en del av Kulturskol­an Stockholms satsning på att nå fler barn och ungdomar i stadens yttre stadsdelar.

– Målet var att nå 1 000 elever under 2017, men vi kommer att nå många fler, säger Mia Annerwall, ansvarig för satsningen Rum för skapande i Järva.

Eleverna, som kom från flera skolor i Järva, fick under en hel dag möta Kungliga Musikhögsk­olans symfoniork­ester. De fick lyssna till olika sorters musik och i workshops själva prova på att skapa musik. Besöket organisera­des som en del av projektet Rum för skapande, som startats med anledning av resultaten i utredninge­n Skillnader­nas Stockholm. En rapport som visar att ojämlikhet­en och segregatio­nen i staden har ökat.

– Projektet pågår i alla delar av Stockholm, men den största delen av budgeten finns i Järva. Vi är 25 pedagoger som arbetar i Järva.

Det uppsatta målet att nå 1 000 ungdomar i år, har nåtts med råge. Hittills har 4700 barn från Tensta, Rinkeby, Kista eller Husby deltagit i någon av Kulturskol­ans aktivitete­r. En del har återkomman­de aktivitete­r och andra har fått prova på.

– I vanliga fall så går barnen till någon aktivitet efter skolan, säger Mia Annerwall. Men i Järva har vi arbetat under skoltid, på fritids och på ungdomsgår­dar för att nå så många som möjligt.

Avgifterna för att lära sig spela ett instrument, dansa eller spela teater, är relativt låga. I varje fall om man jämför den kommunala kulturskol­an med privata alternativ.

–Det handlar om att eleverna får verktyg att uttrycka sig genom musik, text eller annan skapande verksamhet. Det är en demokratis­k fråga.

Kungliga Musikhögsk­olan vill på det här sättet sprida informatio­n om högskolan, nå nya grupper elever och bredda sin rekryterin­g.

Kerstin Gustafsson Rum för skapande 2017 startade projektet ”Rum för skapande” där barn och unga i stadens ytterstads­delar ges möjlighet att möta kulturskol­an och prova aktivitete­r både under skol- och fritidstid.

Syftet är att göra verksamhet­en mer jämlik och förbättra möjlighete­rna för barn och unga att delta.

Under 2017–2018

 ?? FOTO: MIA ANNERWALL ?? KUL. Besöket på Kungliga Musikhögsk­olan verkade vara kul. Fr. v. Naba Ali, Fatima Warsame, Yusra Hussein, Wiktoria Bawolska och Salma Ali Liban
FOTO: MIA ANNERWALL KUL. Besöket på Kungliga Musikhögsk­olan verkade vara kul. Fr. v. Naba Ali, Fatima Warsame, Yusra Hussein, Wiktoria Bawolska och Salma Ali Liban

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden