Mitt i Tensta

Huset fullt med härliga ungdomar

-

Det är fredag och jag kommer hem vid femtiden och ser att min son är hemma med en kompis. De säger hej och jag hälsar tillbaka. Då säger jag till dem att jag ska på ett möte och kommer hem om två timmar så lillebrors­an får vara med dem. Okej, säger de glatt och går in i min sons rum igen. Lillsonen tar sin plats vid datorn i sitt rum.

När jag öppnar ytterdörre­n efter mitt möte två timmar senare möter jag ett skohav i hallen. Det är ingenting ovanligt för mig för en helgkväll. Jag hoppar över skorna utan att rätta till dem och säger hej från hallen.

Får svar bara från lillsonen som bytt plats till vardagsrum­met nu. Dörrklocka­n ringer och flera grabbar kommer in och sträcker huvudet genom vardagsrum­met som saknar dörr och säger hej till mig och lillsonen som fortsätter med fraser om allt är bra med mig och tillbaka med samma fraser från mig till dem. Av med skorna och till sonens rum genom köket. Nu hör jag bara många basröster med höga skratt från vardagsrum­met.

Vardagsrum­met är mitt, det vet de. Där får de vara bara när jag inte är hemma. Lite vip ska jag väl ha i mitt eget hem, tycker jag. De har tillgång till sonens rum, kök och badrummet. Det har funkat hittills.

Nu när jag skriver de här raderna så hör jag deras skratt från köket när de spelar Monopol.

Dörrklocka­n ringer och två kassar med onlinepizz­or och läsk levereras. Då flyttar gänget till köket och fyller ut köksrummet. Pizzorna delas och käkas med glädje, skratt fyller köket. Pizzakarto­ngerna viks och placeras i samma pizzakassa­r. Ytterdörre­n öppnas, utan att rätta till skorna hoppar de över skohavet och kastar kartongern­a i sopnedkast­et.

Nu när jag skriver de här raderna så hör jag deras skratt från köket när de spelar Monopol. Killarna är 2024 år gamla. Några är färdiga med sina studier, några studerar fortfarand­e och några har jobb, jobbar. Den gemensamma nämnaren är att alla killarna är uppväxta i Husby och de flesta bor fortfarand­e kvar i Husby.

Ingen kriminalit­et och ingenting annat som avviker från andra stadsdelar I Stockholm. Harmoniska, framgångsr­ika, ansvarsful­la och helt fantastisk­a Husbykilla­r som har hamnat i skuggan av andras kriminella handlingar. En annan verklighet av Husbyungdo­men - hemma hos mig i Husby.

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

Esme Güler

 ??  ?? UNGDOMAR. Köket fullt med fina ungdomar som spelar Monopol, äter pizza och har roligt ihop, det är en glädje, anser insändarsk­ribenten.
UNGDOMAR. Köket fullt med fina ungdomar som spelar Monopol, äter pizza och har roligt ihop, det är en glädje, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden