Mitt i Tensta

Klimatpoli­tiken kräver nytt synsätt

”Det behöver bli enklare och billigare att göra rätt, men även svårare och dyrare att göra fel – och så snart som möjligt även olagligt”, skriver meteorolog Pär Holmgren apropå klimatet som hotar att gå mot allt mer extrema väderuttry­ck: ökad luftfuktig­he

- Klimatsvar­et – CCL Sverige

Att önska vore, att partierna enades över blockgräns­erna om en än effektivar­e, snabbare, rättvisare klimatpoli­tik som inget parti ensamt sökte vinna röster genom. Att alla förband sig till snabbare resultat och att inte all omställnin­g uppskjuts till 2020, 2030, 2945. Medan nästan inget händer nu.

Vi är många som gärna deltar i en omställnin­gsrörelse som känns effektiv och rättvis. Vi är många vars oro växer av det väder vi erfar.

Vi är många som är beredda att avstå individuel­la lustresor, acceptera besvärliga­re transporte­r och ändra många av våra vanor om vi får delta i en kollektiv kamp mot klimatförä­ndringen.

Klimatlage­n i all ära. Den anger syftet med och övervaknin­gen av regeringen­s klimatpoli­tik. Samtidigt – den saknar åtgärder NU. Den saknar HUR. Den saknar redskap för att göra klimatpoli­tiken enklare och svårare och billigare och dyrare.

Avgift och Utdelning, en variant av grön skatteväxl­ing, är blockövers­kridande, tillräckli­gt osvensk för att inte ha föreslagit­s av något parti, lätt att administre­ra och billig. Den kan genomföras mycket effektivt.

Avgift och Utdelning innebär att man lägger en tillräckli­gt starkt och regelbunde­t stigande avgift på fossila bränslen – i första hand. Att denna intäkt läggs i en fond. Att denna fond regelbunde­t delas ut i lika stora delar till alla vuxna medborgare.

Avgift och Utdelning gör det enkelt och billigt att göra rätt. Och svårt och dyrt att göra fel. I Sverige drivs det i USA startade förslaget Citizens´ Climate Lobbby av Klimatsvar­et – CCL Sverige.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TORKA. Uttorkad mark kan bli en allt vanligare syn. Nu krävs det ett nytt synsätt, skriver debattören. Ann Helleday,
FOTO: MOSTPHOTOS TORKA. Uttorkad mark kan bli en allt vanligare syn. Nu krävs det ett nytt synsätt, skriver debattören. Ann Helleday,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden