Mitt i Tensta

TEKNIK ÄR MER ÄN TEORI

- Ulrica Andersson 070-78 78 704 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Att lära sig teknik på ett handfast sätt är centralt när tonåringar möter KTH-studenter i en sommarlovs­kurs i att få fontäner att dansa.

Tvåveckors­kursen hålls av Inicio, en ideell organisati­on startad av internatio­nella masterstud­enter från olika teknikprog­ram och professor Mark Smith från KTH Kista campus.

Målet är att skapa kretskort som kommunicer­ar med varandra och som via munstycken får vattnet i Grönlandsp­arkens fontäner att dansa.

– Vi tog grunden i musik. Vad är musik? Det är också fysik, med ljudvågor och frekvenser. Hur kan man använda musik för att styra något, säger Marianne Loor från Inicio.

Hur tar deltagarna till sig detta?

– Det var verkligen supernatur­ligt för dem. Detta är den teknik de växer upp med, det är inget konstigt.

Att lära sig teknik kräver mer än teori, poängterar Marianne Loor.

– Man måste kunna saker med händerna, säger hon.

Fysiskt i allra högsta grad blir det när egentillve­rkade ”fattigmans­kablar” ska lödas ihop och det gäller att inte råka bränna sig själv eller någon annan.

Med hjälp av en bildskärm testas kretskorte­n till musik, för att se så att de funkar.

– Jag var discjockey när jag pluggade, det har jag nytta av nu, säger Mark Smith och växlar mellan ABBA och Boney M. Vilken musik passar bäst för fontäner?

– Det är deltagarna­s jobb att lista ut.

Electro swing, tycker 12-årige kursdeltag­aren Vincent Villanueva.

– För att det uppskattas av lyssnarna och för att det har stor variation mellan tonerna, säger han.

Deltagarna är uppfångade i området; en del bor i Järva och andra går i vart fall i skolan där. Vincent Villanueva går på Internatio­nella Engelska Skolan i Kista och drömmer om att bli mattelärar­e. För honom var det självklart att tacka ja till sommarkurs­en.

– Den handlar om saker som jag älskar: Matte, programmer­ing, elektronik och byggnad, säger Vincent Villanueva. Varför vill du bli mattelärar­e?

– Jag gillar att hjälpa andra och att lära dem saker som de kanske inte vet att det är roligt. Man ska vara passionera­d och vilja att andra blir passionera­de. Man kan typ göra allt med matte, det är grunden till hur världen funkar.

Att bara lära sig teori är att lära sig halvvägs om teknik.

– Det förklarar inte allt som händer när man använder den. Det tar sig inte an den mänskliga aspekten: Hur man når ut till unga eller hur man skapar mening. Det är ett livslångt lärande, säger Mark Smith.

”Att lära sig teknik kräver mer än teori.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? HJÄLP. I sommar har tonåringar träffat KTH-studenter för att lära sig mer om teknik. På bilden får Vincent Villanueva hjälp av KTH-mentorn Teo Klestrup Röijezenn att löda ihop en kabel.
FOTO: ULRICA ANDERSSON HJÄLP. I sommar har tonåringar träffat KTH-studenter för att lära sig mer om teknik. På bilden får Vincent Villanueva hjälp av KTH-mentorn Teo Klestrup Röijezenn att löda ihop en kabel.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PYSSLIGT. Vincent Villanueva klipper till kablar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PYSSLIGT. Vincent Villanueva klipper till kablar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden