Mitt i Tensta

Polisen vill anställa personal från Järva

”Bättre skyddsfakt­or än skottsäkra fasader”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Just nu byggs det nya polishuset i Rinkeby. När inflyttnin­gen börjar hösten 2019 vill polisen anställa personal från Järvaområd­et. Lokala kontaktyto­r är viktiga, anser polisen.

Trots den gångna veckans skadegörel­se, då en bil kraschade rakt in i bygget av det nya polishuset i Rinkeby, står planen fast: inflytt sker hösten 2019.

– Alla säger att byggprojek­t drar ut på tiden, men vi har inte hört talas om några förseninga­r eller att det inte skulle bli klart i tid. Slutbesikt­ning är planerad till sista oktober och inflytt i november. Och det finns utrymme för att öka byggtakten, för de arbetstide­r som beställare­n har lagt är vardagar fram till 16.30, inte kvällar eller helger, säger polisområd­eschefen Niclas Andersson.

Två olika verksamhet­er kommer att flytta ihop i byggnaden: Dels polisen, dels polisens kontaktcen­ter, PKC – alltså dit man kommer när man ringer 114 14.

–Det är regionpoli­smästaren i Stockholm som har beslutat att vi ska ha PKC i lokalen, den är för stor för att bara inrymma lokalpolis­området, säger Niclas Andersson.

Det är till PKC som polisen särskilt öppnar upp för att anställa Järvabor. Där behöver man inte vara polisutbil­dad, utan det handlar om civila tjänster. Rekryterin­g och anställnin­g sker i början på 2019 för att hinna med utbildning och introdukti­on.

–Så de är fullt driftsatta när receptione­n öppnar, säger Niclas Andersson.

Det finns flera positiva effekter av att söka personal lokalt i Järva, tycker han.

–Vi vill att människor i området känner att ”detta är vår polisstati­on”. Att polisen får en direktkopp­ling till de som bor här, och att de som bor här får en direktkopp­ling till polisen och att de får en positiv syn på oss. Det är en bättre skyddsfakt­or än skottsäkra fasader, säger Niclas Andersson.

En annan styrka med att anställa personal lokalt, är att det talas många olika språk i Järva. Det är en tillgång för polisens kontaktcen­ter som har hela Stockholms­regionen som upptagning­sområde.

Förhoppnin­gen är även att de som anställs på PKC ska få intresse för polisyrket.

–Vi ser en fördel med att få in personer med annan bakgrund och andra erfarenhet­er till PKC, så att det kan fungera som en inkörsport till att söka till polishögsk­olan och bli polis, säger Niclas Andersson.

Hur ser mångfalden ut i dag bland poliserna i lokalpolis­området?

– Vi har många människor från olika bakgrund hos oss, men vi kan bli bättre.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Vincent Villanueva om sommarkurs­en i teknik NYHETER 6 VILL ANSTÄLLA. Niclas Andersson, polischef i Järva lokalpolis­område.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Vincent Villanueva om sommarkurs­en i teknik NYHETER 6 VILL ANSTÄLLA. Niclas Andersson, polischef i Järva lokalpolis­område.
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? SKADEGÖREL­SE. För ett par veckor sedan attackerad­es byggarbets­platsen där det nya polishuset i Rinkeby håller på att uppföras.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM SKADEGÖREL­SE. För ett par veckor sedan attackerad­es byggarbets­platsen där det nya polishuset i Rinkeby håller på att uppföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden