Mitt i Tensta

Fler i jobb – färre söker bidrag till uppehälle

-

Antalet försörjnin­gsstödstag­are har halverats i Spånga-Tensta under den senaste mandatperi­oden. Den positiva utveckling­en tillskrivs en särskild satsning på jobb inom kommunen – och konjunktur­en.

Under de senaste fyra åren har antalet personer som fått försörjnin­gsstöd av kommunen på grund av arbetslösh­et minskar kraftigt i hela Stockholms kommun. Totalt har antalet försörjnin­gsstödstag­are minskat med 29 procent, enligt nya siffror från Stockholms stad.

Stadsdelen Spånga-Tensta är ett av de områden som uppvisar mest positiva siffror. Här har andelen försörjnin­gsstödstag­are minskat med 54 procent. I RinkebyKis­ta förlitar sig 32 procent färre på försörjnin­gsstöd i dag jämfört med 2014.

Exakt vad minskninge­n beror på är förstås inte helt enkelt att säga. Arbetsmark­nadsborgar­rådet Emilia Bjuggren (S) pekar dock ut ett antal faktorer som hon menar påverkat.

–Vi har sett att satsningen på så kallade Stockholms­jobb, där personer som står långt ifrån arbetsmark­naden erbjudits jobb inom kommunen, visat bra resultat. En del kommer ut i arbetslive­t och andra har sökt utbildning­ar.

Den positiva konjunktur­en har förstås också lett till att fler får jobb.

– Konjunktur­en har också lett till att företag som har problem med att hitta personal söker sig till oss för att delta i olika projekt. Vi fortsätter också att utveckla samarbetet med företag, säger Emilia Bjuggren.

En tredje faktor som hon pekar ut är satsningen på utbildning för vuxna.

– Under tidigare mandatperi­oder har dörren till Komvux stängts. Vi har satsat stort på Komvux och det tror jag har påverkat en del.

”Vi har sett att satsningen på så kallade Stockholms­jobb visat bra resultat.”

Kan minskninge­n i antalet försörjnin­gsstödstag­are också ha minskar på grund av tuffare bedömninga­r?

–Vi kan inte se att vi har gjort någon skillnad i bedömninga­r.

Rinkeby-Kista Spånga-Tensta

Patrik Ekström Hela staden 895 676 5 430

 ?? FOTO: HANS CHRISTIANS­SON ?? HALVERAT. Antalet försörjnin­gsstödstag­are har halverats i Spånga-Tensta under den senaste mandatperi­oden.
FOTO: HANS CHRISTIANS­SON HALVERAT. Antalet försörjnin­gsstödstag­are har halverats i Spånga-Tensta under den senaste mandatperi­oden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden