Mitt i Tensta

Lokalt företag borgar för nya moskén

- Patrik Ekström

Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse har tecknat avtal med NCC om att uppföra en moské för 100 miljoner kronor. Pengar för att färdigstäl­la byggnaden finns dock inte. För att avtalet skulle bli av har ett lokalt företag gått i borgen för affären.

Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse har kommit överens med byggbolage­t NCC om att uppföra en moské i Rinkeby för 100 miljoner kronor. Byggstart är beräknad redan till i år. Pengar för att färdigstäl­la moskén finns dock inte i nuläget.

– Från början hade vi räknat med att få pengar från Mellanöste­rn, men efter att det framkom kritik har vi tänkt om. Finansieri­ngen ska nu ske internt, från Sverige, genom donationer, säger Ibrahim Bouraleh som är talesperso­n för Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse.

Planen att ha finansieri­ngen helt klar innan bygget startar har också skrotats. Betalninge­n till NCC ska istället nu ske fakturavis. För att avtalet skulle komma till stånd har ett lokalt företag gått i borgen för affären.

– Det är ett lokalt företag i Rinkeby som visar ett solidarisk­t stöd och står som garant för oss, säger Ibrahim Bouraleh.

Vilket företaget är vill Ibrahim Bouraleh inte gå ut med offentligt. Han räknar också med att företaget inte ska behöva gå in och betala för projektet utan att finansieri­ngen ska ske genom donationer.

– Vi jobbar för fullt med det. Planen är att vi ska få in pengarna under två års tid.

I mars i år hade Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse fått in tre miljoner kronor i donationer.

– Det blir bara fel om jag säger hur mycket vi har fått in idag. Det kommer ge intrycket att vi inte har pengarna. Men vi får hela tiden in pengar. Det är också många som har förbundit sig att betala månadsvis via autogiro, säger Ibrahim Bouraleh.

Han tror också att donationer­na kommer att öka när moskébygge­t kommer igång.

– Folk väntar med att ge tills det händer något. Vi tror att donationer­na kommer att öka när projektet är igång. Snart hoppas vi också att det blir klart med ett 90-konto, säger Ibrahim Bouraleh.

NCC vill inte kommentera avtalet.

”Finansieri­ngen ska nu ske internt, från Sverige, genom donationer.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ÖKAR. – Vi tror att donationer­na kommer att öka när projektet är igång, säger Ibrahim Bouraleh, talesperso­n för Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ÖKAR. – Vi tror att donationer­na kommer att öka när projektet är igång, säger Ibrahim Bouraleh, talesperso­n för Rinkebymos­kéns insamlings­stiftelse.
 ?? FOTO: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR ?? MOSKÈ. Så här är det tänkt att moskén i Rinkeby ska se ut.
FOTO: JOHAN CELSING ARKITEKTKO­NTOR MOSKÈ. Så här är det tänkt att moskén i Rinkeby ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden