Mitt i Tensta

Osäker höst på bomarknade­n

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Snart drar höstens bostadsmar­knad i gång på allvar. Och efter den historiska prisnedgån­gen det senaste året beskrivs läget som spänt. Enligt mäklarna ökar antalet objekt just nu kraftigt samtidigt som marknaden har börjat anpassa sig till lägre priser.

Det senaste året har bostadspri­serna i Stockholms län backat med -8 procent. Nedgången är, efter flera års positiv utveckling, historisk och nu väntar en osäker höst.

– Vi gör inga spådomar, men det som händer, och är typiskt för den här tidpunkten, är att volymen ökar kraftigt i augusti och september. När vi har sett exakt hur mycket får vi en värdemätar­e, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Enligt svensk mäklarstat­istik har sommaren varit traditione­llt lugn utan några stora rörelser åt något håll. Snarare har vårens trend med en avvaktande marknad och svagt dalande priser hållit i sig – både vad gäller villor och bostadsrät­ter.

–Tittar vi tillbaka på halvåret 2017 efter förra sommaren så hade vi en nedgång som varade fram till årsskiftet, sedan har priserna harvat mer eller mindre horisontel­lt. Men trots att utbudet är stort får vi signaler om ett ökat intresse och att vi som vanliga privatpers­oner som köper och säljer har börjat anpassa oss till den lägre prisnivån, säger Per-Arne Sandegren.

En osäkerhets­faktor under året har varit den osålda nyprodukti­onen. Och det är något som kvarstår.

– Nyprodukti­on har som regel högre kvadratmet­erpris. Och den nyprodukti­on som ligger ute bidrar till det höga utbud som råder på marknaden. Folk som är lite i köptagen har inte lika bråttom som för 24–36 månader sedan, säger Per-Arne Sandegren.

Någon större inbromsnin­g tror han dock inte kommer att ske framöver. Snarare tvärtom.

–Som vanligt är det förtroende­t för marknaden som avgör. Folk gifter sig, får barn och behöver flytta av olika anledninga­r. Och marknaden finns där även om förtroende­t fick sig en törn förra året efter många års stadig uppgång. Vilken riktning hösten tar ser vi först om en månad.

 ?? FOTO: SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK ?? ÖKAT INTRESSE. ”Trots att utbudet är stort får vi signaler om ett ökat intresse och att vi som vanliga privatpers­oner som köper och säljer har börjat anpassa oss till den lägre prisnivån”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.
FOTO: SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK ÖKAT INTRESSE. ”Trots att utbudet är stort får vi signaler om ett ökat intresse och att vi som vanliga privatpers­oner som köper och säljer har börjat anpassa oss till den lägre prisnivån”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? LÄGENHETSV­ISNING. Köpare och säljare är inställda på lägre bostadspri­ser jämfört med för ett och ett halvt år sedan.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE LÄGENHETSV­ISNING. Köpare och säljare är inställda på lägre bostadspri­ser jämfört med för ett och ett halvt år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden