Mitt i Tensta

Tusentals firade Eid al-adha i Rinkeby

- Charlotte.arwedsson@ direktpres­s.se

I strålande sensommars­ol samlades på tisdagsmor­gonen ett tusental muslimer på Rinkeby Bollplan för att fira Eid al-adha, en av de stora muslimska högtiderna.

– Det här är som vår julafton, sa Rinkebypro­filen Mohamed Hagi Farah.

Klockan åtta på morgonen började folk strömma till Rinkeby Bollplan, gamla som unga, finklädda och glada. Alla hälsar på varandra med ”Eid Mubarak”. Eid al-adha firas varje år 70 dagar efter ramadan, fastan, som är den allra största muslimska högtiden.

– Det här fyller både en religiös och kulturell funktion, för många är det en chans att träffas och kunna samlas på en plats, sa Guleed Mohamad från Tensta.

Under Eid al-adha samlas muslimer för att be en speciell bön, och över Rinkeby Bollplan ekade med jämna mellanrum ”Alhamdulil­lah” (Gud är störst) fram till det var dags för den gemensamma bönen. Det var en mäktig syn med alla bedjande muslimer, vända mot Mecka, i ”lilla” Rinkeby. Ett dovt mummel hördes under bönen, i övrigt var det knäpptyst.

– Vi hyllar gud och avger trosbekänn­elsen, som är en av islams fem pelare. Alla träffas och hälsar på varandra, och barnen får presenter. Det är som tidiga julklappar, säger Mohamed Hagi Farah och skrattar.

Nasra Bare från Rinkeby var en av besökarna och uppskattad­e särskilt att de kunde vara utomhus i år.

– Det var så trångt inomhus förra året, folk fick knappt plats.

En annan besökare var 12-årige Abdul Aziz från Rinkeby. Han har precis börjat sexan i Husbyskola­n, men är ledig i dag.

– Det är bra att alla samlas och ber bön. Det är en kul fest, sa han.

För Hawa Ismail från Rinkeby är Eid al-fitr mycket stort.

– Alla träffas en gång om året och kommer hit och ber. Det kommer folk från Husby, Kista och Rinkeby och Spånga, ja överallt.

Familjen Abdi hade rest ända från Eskilstuna för att fira Eid al-adha i Rinkeby.

– Vi har firat Eid i Eskilstuna

”Det är en kul fest.”

i tolv år, så det var kul att uppleva något annat.

Strax efter nio avslutades samlingen och bönestunde­n. Eid al-adha firas dock i tre dagar. I onsdags fortsatte festlighet­erna med tivoli och festlighet­er på Eggeby gård.

al-adha är den andra av två muslimska högtider som firas av muslimer över hela värden.

till minne av en central händelse i alla de abrahamiti­ska religioner­na – när patriarken Abraham är på väg att offra sin son men i sista stund stoppas av Gud. Denna berättelse återfinns både i Bibeln och Koranen.

infaller den tionde dagen i månaden dhul-hijja. År 2018 beräknas eid al-adha börja onsdag 22 augusti.

Charlotte Arwedsson FIRAS EID AL-ADHA

 ??  ??
 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? REST LÅNGT. Familjen Abdi med barnen Amina, 12, Maryama, 10, Marwa, 7, och Asiya, 5, hade rest ända från Eskilstuna för att fira Eid al-adha i Rinkeby.
FOTO: SANNA TUURALA REST LÅNGT. Familjen Abdi med barnen Amina, 12, Maryama, 10, Marwa, 7, och Asiya, 5, hade rest ända från Eskilstuna för att fira Eid al-adha i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden