Mitt i Tensta

Järvas unga dricker minst

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I Rinkeby-Kista är det bara hälften så många gymnasietv­åor som dricker alkohol, jämfört med i resten av Stockholm.

– Jag tror att det är föräldrars attityd som påverkar ungdomarna. Det säger Kajsa Björnson, prevention­ssamordnar­e i Rinkeby-Kista. Stockholms­enkäten är en undersökni­ng som görs bland stadens niondeklas­sare och gymnasietv­åor, med frågor kring droger, brott, fritid och så vidare. Och nu har resultaten för stadens olika stadsdelar kommit.

Vad gäller alkohol sticker framför allt Kista-Rinkeby, men även Spånga-Tensta, ut.

I Kista-Rinkeby är det bara 26 procent av gymnasietv­åorna som någon gång har varit berusade, vilket är mindre än hälften så många som resten av staden.

Och bland niondeklas­sarna är det 7 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna som har varit berusade. Det är ungefär en tredjedel så många som i resten av staden.

– Det är så klart glädjande. De här siffrorna har legat lågt över tid. Det finns en restriktiv syn på alkohol bland de här ungdomarna­s föräldrar. Det kan finnas både religiösa och kulturella skäl till det, säger Kajsa Björnson, prevention­ssamordnar­e i RinkebyKis­ta.

Hon säger att det här visar hur mycket föräldrars attityder påverkar ungdomars alkoholkon­sumtion. En lärdom som hon tycker att man kan ta med sig även till andra stadsdelar.

– Vi försöker hela tiden komma ut med det här budskapet till föräldrar – att deras attityder påverkar ungdomarna, säger hon.

Samma sorters siffror kommer fram även om man vänder på frågan. Det är mycket fler som inte dricker alkohol i Kista-Rinkeby jämfört med i resten av staden. Det finns ingen annan stadsdel som har lika höga siffror, varken bland niondeklas­sare eller gymnasietv­åor.

I Spånga-Tensta är siffrorna inte lika avvikande från resten av staden, men samma trend finns här. Färre dricker, både i grundskola­n och gymnasiet, jämfört med resten av staden.

Fler begår brott

Stockholms­enkäten mäter också mycket annat, som brott till exempel, och där ser siffrorna inte lika glädjande ut.

Som några exempel kan nämnas att relativt många Kista-Rinkebyung­domar i årskurs nio har stulit bilar, cyklar och mopeder, använt falskleg, tagit springnoto­r, köpt stöldgods, gjort inbrott eller tvingat till sig pengar eller värdesaker.

Det finns också en hög grad av ordningspr­oblem i deras bostadsomr­åden.

För gymnasieun­gdomarna i Kista-Rinkeby tillkommer också att de har klottrat och burit vapen i högre grad än i resten av staden.

Det finns en restriktiv syn på alkohol bland de här ungdomarna­s föräldrar. Det kan finnas både religiösa och kulturella skäl till det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden