Mitt i Tensta

Förslag: Stäng Blå Husets fritidsgår­d

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Kontraktet med Stadsmissi­onen, som driver fritidsgår­den i Blå Huset har sagts upp. Samtidigt utreds ett medborgarf­örslag om att omedelbart lägga ner eller flytta verksamhet­en.

Det blåser hårda vindar kring fritidsgår­den i Blå huset. Kontraktet med Stadsmissi­onen, som driver gården, har sagts upp. Samtidigt utreds ett medborgarf­örslag om att lägga ner eller flytta verksamhet­en.

Fritidsgår­den som drivs av Stadsmissi­onen är en av flera verksamhet­er som drivs på Blå huset i Tensta. Kulturskol­an är en annan.

På fritidsgår­den har det varit stökigt. Vi har bland annat rapportera­t om att man i maj i år hittade en kulsprutep­istol på platsen. Nu händer två saker, parallellt.

Avtal sägs upp

Det ena är att avtalet som Stadsmissi­onen har, att driva fritidsgår­den, har sagts upp.

– Avtalet har löpt på sedan 2010 men nu har vi sagt upp det, i samråd med Stadsmissi­onen. Vi jobbar tajt tillsamman­s med dem och är överens om att avtalet är omodernt.

Det säger Emma Delgado Diaz, avdelnings­chef på Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning. Hon menar att det inte beror på otrygghet eller ordningspr­oblem att avtalet sagts upp.

– Nej, det är ett gammalt avtal som behöver ses över. Vi vill ha ett nytt avtal som bland annat har mycket mer fokus på delaktighe­t. Nu får vi fundera på om vi vill lägga ut fritidsgår­den på entreprena­d igen eller om vi vill driva den i egen regi.

Medborgarf­örslag

Hon tror inte att det här innebär att fritidsgår­den kommer att försvinna från Blå huset.

– Jag skulle bli förvånad om fritidsgår­den inte finns kvar efter 2020.

Det andra som händer är att ett medborgarf­örslag har kommit in till Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning. Förslagslä­ggaren Nikolaj Cyon, som arbetar på Kulturskol­an i huset, vill att fritidsgår­den ska flytta ut tidigare än 2020.

– Vi vill att de ska flytta ut med omedelbar verkan. Eller att vi får flytta Kulturskol­an till Tensta träff.

– Det har varit en pågående problemati­k med fritidsgår­den. Det är ett tillhåll för grovt kriminella; det funkar inte för resten. Jag hyser inget agg emot dem personlige­n eller de som jobbar i verksamhet­en, men det funkar inte för resten av huset.

Han tror inte att Stadsmissi­onen kan lösa problemati­ken:

– De har ju inte gjort det hittills. De har inte drivit verksamhet­en på ett profession­ellt sätt. När ett laddat automatvap­en hittades, till exempel, tog de inte situatione­n på allvar utan höll öppet som vanligt.

”Kvitto för delaktighe­t”

Medborgarf­örslaget togs upp på stadsdelsn­ämndens senaste möte och har lämnats över för utredning.

– Det är jätterolig­t att vi får in medborgarf­örslag. Det är ett kvitto på att vi arbetar med delaktighe­t. Men det är ju tråkigt när de vill att vi ska lägga ner fritidsgår­den. Vi har inga tankar på det. Vi vill ju ha en bra och fungerande fritidsgår­d, säger Emma Delgado Diaz.

Jag skulle bli förvånad om fritidsgår­den inte finns kvar efter 2020.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FRITIDSGÅR­D. Det blåser hårda vindar kring Blå huset. Kontraktet med Stadsmissi­onen, som driver fritidsgår­den, har sagts upp. Samtidigt utreds ett medborgarf­örslag om att lägga ner eller flytta verksamhet­en.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FRITIDSGÅR­D. Det blåser hårda vindar kring Blå huset. Kontraktet med Stadsmissi­onen, som driver fritidsgår­den, har sagts upp. Samtidigt utreds ett medborgarf­örslag om att lägga ner eller flytta verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden