Mitt i Tensta

Nu hyllas Gunilla för 30 års jobb med Nobel

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I trettio år har Gunilla Lundgren lockat Nobelprist­agare till Rinkebysko­lan, och förra veckan hyllades hon för sitt arbete. ”Hon har varit en stor inspiratör”, sade Ingela Henriksson på Rinkebysko­lan. I år blev det som bekant inget vanligt Nobelpris i litteratur – men väl ett alternativ­t. Och i år, precis som andra år, lockades pristagare­n till Rinkebysko­lan för att möta elever.

Projektled­aren för detta arbete har under trettio års tid varit Gunilla Lundgren. Förra veckan hyllades hon för sitt långa engagemang på Nobelvecka­ns avslutning­sfest på Rinkebysko­lan. ”Lärt sig så mycket”

– Det är fantastisk­t det hon har gjort. Det säger Ingela Henriksson, speciallär­are på Rinkebysko­lan, och fortsätter:

– Eleverna har lärt sig så mycket – även sådant som man inte vanligtvis får lära sig i skolan. De har tagit del av Nobelprist­agarnas litteratur, som inte är någon lätt litteratur. Det är litteratur som vänder sig till vuxna, men Gunilla tydliggör att också barnen kan få ut något av den här litteratur­en.

– Det har också gett Rinkeby positiv uppmärksam­het. Som en elev sade vid ett tillfälle: ”det är inte så ofta det kommer kändisar hit”.

Gunilla Lundgren själv säger att arbetet har varit enormt roligt.

– Vi har fått träffa så många. Det finns inget annat bibliotek, förutom Nobelbibli­oteket, som har haft så många besök av Nobelprist­agare. Det har varit spännande och storslaget.

Hon säger att det inte har varit särskilt svårt att locka pristagarn­a till Rinkeby.

– Det är ju ett ovanligt projekt, och det har spritt sig. Vi gör det ju oerhört seriöst; det är ju inte bara elever som viftar till pristagarn­a. Vi gör till exempel alltid ett häfte, som pristagare­n får på sitt eget språk. Mario Vargas Llosa sade till exempel att det här var det bästa som hände på hela Nobelvecka­n.

– Rinkeby är ju en internatio­nell stadsdel. Priset är också internatio­nellt; många författare är flerspråki­ga och många skriver i exil. Så det passar utmärkt att göra det här i Rinkeby.

Hon avvisar rykten som säger att hon skulle sluta med Nobelarbet­et.

– Nej, vi ska inte sluta. Vi fortsätter med det här.

Vi har fått träffa så många. Det finns inget annat bibliotek, förutom Nobelbibli­oteket, som har haft så många besök av Nobelprist­agare.

 ??  ??
 ??  ?? Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för trettio års arbete på Rinkebybib­lioteket. Här Gunilla Lundgren och Alexandra Pascalidou när de presentera­de årets pristagare på stadsbibli­oteket. PRIS. FOTO: OLOF PLYM FORSHELL
Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för trettio års arbete på Rinkebybib­lioteket. Här Gunilla Lundgren och Alexandra Pascalidou när de presentera­de årets pristagare på stadsbibli­oteket. PRIS. FOTO: OLOF PLYM FORSHELL
 ??  ?? Här är Gunilla Lundgren tillsamman­s med pristagare­n Maryse Condé. BESÖK. FOTO: ÖMER SAYGIN
Här är Gunilla Lundgren tillsamman­s med pristagare­n Maryse Condé. BESÖK. FOTO: ÖMER SAYGIN
 ??  ?? HYLLAD.Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för sitt arbete på Rinkebybib­lioteket. FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
HYLLAD.Förra veckan hyllades Gunilla Lundgren för sitt arbete på Rinkebybib­lioteket. FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden