Mitt i Tensta

Förorter mot våld har fått nya talesperso­ner

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Förorten mot våld har funnits i drygt två år och för en oförtröttl­ig kamp. Nu har föreningen valt två talesperso­ner som ska föra föreningen­s talan under det kommande året.

– Vi är engagerade för att vi är förtvivlad­e. Det säger Emma Ström, som valdes till ny talesperso­n för några veckor sedan. Hon fortsätter:

– Det är så många som drabbas av våldet. Inte bara offren utan även familjer och anhöriga. Samhället bär på en kollektiv sorg och traumatise­ring. Alla här känner någon som har dödats. Det ska inte vara normalt.

Hon förklarar att Förorten mot våld tror att våldet framför allt är ett symptom på ökande socioekono­misk ojämlikhet. Och de tycker inte att politikern­a gör tillräckli­gt mycket för att komma tillrätta med det grundprobl­emet. Istället använder de sig av repressiva åtgärder, såsom kameror och övervaknin­g.

”En viktig roll”

– Polisen har en viktig roll i en rättsstat, men annat arbete är också viktigt. Det gäller att utjämna de ekonomiska klyftorna så att alla får samma möjlighete­r.

Hennes kollega Ilyas Hassan har varit med i Förorten mot våld sedan starten, men fick nyligen förnyat förtroende som talesperso­n under det närmaste året. Han håller med om det som Emma Ström säger.

– Vi tror inte på hårdare tag. Vi tror på att ta tag i grundorsak­en, säger han och fortsätter:

– Vi behöver se till att alla våra barn har samma möjlighete­r till ett värdigt liv. Det finns en rasistisk diskurs och debatt. Det är viktigt att synliggöra den strukturel­la diskrimine­ringen, annars lägger man problemen på våra ungdomar.

Han tycker att det finns många grundprobl­em att ta tag i, som hänger ihop med ojämlikhet­en. Problem i skolan, problem med trångboddh­et och arbetslösh­et, bland annat. Han tycker också att ett starkt föreningsl­iv är viktigt.

Viktigt med fritidsakt­iviteter

– Det är oerhört viktigt med fritidsakt­iviteter, och jag vet att många inte har råd att gå på aktivitete­r. Jag har sett i den nya budgeten att man skär i föreningsl­iv och kultur. Jag är rädd att det innebär att det kommer att bli värre.

Han berättar att förorten mot våld har en nollvision: att inga människor ska dödas i våldet.

– En person som går bort är en förlust för hela samhället.

Just nu ser läget dystert ut. Siffrorna pekar åt fel håll, med fler skjutna och dödade i år än tidigare. Men i förorten mot våld har man inga planer på att ge upp.

– Vi har inget val. Rätten till liv är en mänsklig rättighet och vi måste kämpa tills alla har mänskliga rättighete­r. Ingen är fri så länge inte alla är det, säger Emma Ström.

– Hade jag inte trott att det går att ändra på det här hade jag inte lagt ner så mycket tid på det, avslutar Ilyas Hassan.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EMMA STRÖM OCH ILYAS HASSAN, talesperso­ner på Förorten mot våld.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD EMMA STRÖM OCH ILYAS HASSAN, talesperso­ner på Förorten mot våld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden