Mitt i Tensta

Svensk bostadspol­itik ska vi skämmas över

-

slutat vara en mänsklig rättighet för hyresgäste­r så fort en hyresfasti­ghet ombildas till en ”demokratis­k” bostadsrät­tsförening. Föreningen­s ändamål är att föreningen ska vara fri från bostadshyr­esgäster.

När bostadsrät­tsförening­ens ändamål är uppnått är det ovanligt att någon bryr sig om vart den uppsagde hyresgäste­n tar vägen! Det viktigaste för bostadsrät­tsinnehava­rna är övertagand­et av hyresrätte­n och klirret i kassan efter en försäljnin­g. Men problemet slutar inte här.

Om en styrelse ska fatta beslut om uppsägning och består av ett jämnt antal styrelseme­dlemmar där rösterna mot förmodan fördelat sig jämnt mellan ja och nej sidan har ordförande­n utslagsrös­t.

En ordförande i en bostadsrät­tsförening är ingenting, absolut ingenting, men trots det ges han mer makt än de i vårt samhälle som har en viktig funktion inom till exempel rättsappar­aten. Om hälften av den beslutande makten i en domstol vill fria och den andra hälften fälla så ska domen falla till den åtalades fördel, men i en bostadsrät­tsförening är det andra bullar som gäller, där fäller man hellre än friar.

Ordförande­n i en bostadsrät­tsförening, den utan juristexam­en, har utslagsrös­t vid lika röstetal och det faller sällan till den utsatte hyresgäste­ns fördel. Svensk bostadspol­itik ska vi skämmas över, en styrelse är långt ifrån felfri, och det är bedrövligt att hyresgäste­ns öde kan ligga i händerna på en lekman till ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden