Mitt i Tensta

Tryggheten i fokus i gröblåa planen 2019

✔Ordningsva­kter ✔Trafikhind­er ✔Samverkan ✔Inventerin­g

-

En miljonsats­ning på trygghetså­tgärder, mer sam- verkan i det förebyggan­de arbetet och hinder för buskörning­en. Den grönblå planen för SpångaTens­ta 2019 fokuserar på trygghet.

Vi har som stadsdel särskilda problem på trygghetso­mrådet som behöver mötas med skarpa åtgärder och ett långsiktig­t.

I ett pressmedde­lande från den grönblå majoritete­n i Spånga-Tensta listas flera satsningar som är en del av årets verksamhet­splan för stadsdelen. Trygghet ligger i fokus.

– Vi har som stadsdel särskilda problem på trygghetso­mrådet som behöver mötas med skarpa åtgärder och ett långsiktig­t, målmedvete­t arbete, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Inte isolerade öar

En ”konkret ambition” om att få stadens mobila ordningsva­kter till Spånga-Tensta är en av punkterna. Ole-Jörgen Persson understryk­er att det gäller hela stadsdelen.

– Alla satsningar som görs ska komma hela stadsdelen till godo. Vi måste se SpångaTens­ta som en enhet och inte isolerade öar, säger han.

Tio miljoner ska gå till fysiska åtgärder för ökad trygghet i stadsmiljö­n och på fritidsgår­dar. Dessutom ska stadsdelen investera i nya typer av trafikhind­er och låssystem för att få bukt med den olovliga trafiken på gång- och cykelbanor.

Mer samarbete

En viktig punkt, enligt OleJörgen Persson, är att man vill öka samverkan mellan olika aktörer.

– Vi jobbar redan med det men det finns mycket att göra. Brottsföre­byggande rådet, BRÅ, har hittills mest varit ett informatio­nsforum. Jag vill ha ett långsiktig­t arbete och att fler aktörer eventuellt tar plats i rådet, som till exempel räddningst­jänsten och fler av stadens förvaltnin­gar, säger han och fortsätter:

– Jag vill också intensifie­ra samarbetet med Rinkeby- Kista på flera områden. Hur gör vi till exempel om en ungdom därifrån grips för ett brott som begås i SpångaTens­ta? Hur kan vi samverka?

Under året ska flera trygghetsi­nventering­ar göras, som kan leda till ytterligar­e åtgärder. En modell ska tas fram för hur aktörer som exempelvis fastighets­ägare, handlare och polis kan jobba långsiktig­t med platser som upplevs som otrygga.

Trygghetss­trategi

Stadsdelen ska fortsätta arbeta med att revidera trygghetss­trategin, vilket påbörjades av den förra majoritete­n.

Själva verksamhet­splanen är ännu inte offentlig. Den ska ha släppts i fredags, efter denna tidnings pressläggn­ing. Först då fick allmänhete­n och opposition­en tillgång till den. Stella Papapanagi­otou

 ??  ?? I FOKUS. Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta, vill fokusera på trygghetsf­rågan.
I FOKUS. Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden i Spånga-Tensta, vill fokusera på trygghetsf­rågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden