Mitt i Tensta

Återvinnin­gsproblem i Rinkeby

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Det är ont om återvinnin­gsstatione­r i Rinkeby; något som är en källa till frustratio­n för vissa. Bakgrunden är, enligt Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen, att fastighets­ägarna har beslutat att sköta insamlande­t själva. Men fastighets­ägarna själva känner inte till något sådant beslut.

På Twitter skrev en person följande inlägg:

”Sak som gör mig så frustrerad: i hela Rinkeby-Tensta finns EN kommunal station för återvinnin­g. Jag har inte bil och det är helt off från centrum och kommunikat­ioner. Detta är ett typexempel på hur man gör det svårt att göra bra och miljövänli­ga val”.

Vi bestämde oss för att gräva i detta och ringde Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, som ansvarar för återvinnin­gsstatione­rna. Hon säger att det stämmer att det är ont om återvinnin­gsstatione­r i Rinkeby, men att det finns en anledning till det:

– För ett antal år sedan gick fastighets­ägarna ihop och skulle dra igång ett eget projekt för fastighets­nära insamling. Och i samråd med dem tog vi bort återvinnin­gsstatione­rna, berättar hon. Har ni utvärderat det? – Nej, det är inte vår sak att utvärdera. Det är fastighets­ägarnas projekt.

– De skulle driva projektet själva. Såvitt jag vet har det inte fungerat så bra. Men det har inte kommit några förslag från kommunen eller fastighets­ägarna på nya återvinnin­gsstatione­r heller.

Märker ni att människor reagerar?

– Ja, det ringer folk till oss med jämna mellanrum och frågar om det här. För en tid sedan startade vi en station i Akalla. Men i övrigt hänvisar vi till fastighets­ägarna.

Förvirring kring beslutet

Fastighets­ägarna själva, känner dock inte igen att något sådant beslut skulle ha fattats. Ulf Malm, VD på Fastighets­ägare i Järva, som samordnar fastighets­ägare i området, känner inte igen att detta initiativ skulle ha kommit från deras håll.

– Det där känner jag inte till.

Samma sak säger deras projektled­are Henrik Larsson.

Vi har även pratat med Svenska Bostäder som äger många lägenheter i Rinkeby.

– Jag har frågat runt här och det är ingen som känner till det här beslutet, säger deras kommunikat­ionschef, Anne Kuylenstie­rna Arnström.

Men, även om delade meningar råder kring varför det saknas återvinnin­gsstatione­r, så verkar många överens om att det inte är ett problem. Det eftersom de flesta bostäder i Rinkeby ändå har fastighets­nära insamling. Inte minst Svenska Bostäders:

– Vi har egna miljöstugo­r, så våra hyresgäste­r är ombesörjda i frågan. Vi har en hög grad av källsorter­ing bland våra hyresgäste­r, säger Maria Löfholm, miljösamor­dnare på Svenska Bostäder.

Det är inte vår sak att utvärdera. Det är fastighets­ägarnas projekt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÅTERVINNIN­G. På många håll finns det gott om återvinnin­gsstatione­r men inte i Rinkeby.
FOTO: MOSTPHOTOS ÅTERVINNIN­G. På många håll finns det gott om återvinnin­gsstatione­r men inte i Rinkeby.
 ?? FOTO: FTIAB.SE ?? TOMT. De röda plupparna markerar återvinnin­gsstatione­r. I Rinkeby är det tomt.
FOTO: FTIAB.SE TOMT. De röda plupparna markerar återvinnin­gsstatione­r. I Rinkeby är det tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden