Mitt i Tensta

Sparkrav hotar medborgarv­ärdar

Stadsdelen måste spara 5,6 miljoner: ” Har helt finansiera­ts av de medel som nu försvinner”

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Enheten barn- kultur- och fritid i Spånga-Tensta måste spara totalt 5,6 miljoner kronor. Konsekvens­en av besparning­arna kan bli att medborgarv­ärdarna försvinner.

En gallring i chefsleden och en översyn av medborgarv­ärdarna. Det är de första åtgärderna när enheten barn- kulturoch fritid i SpångaTens­ta måste spara 5,6 miljoner kronor. Ett förslag till verksamhet­splan och budget för SpångaTens­ta stadsdel 2019 är klar och ska upp för beslut när stadsdelsn­ämnden har möte den sista januari.

De ekonomiska ramarna sätts i stadshuset. Och trots att den totala budgeten ökat med 2,4 miljoner jämfört med 2018 står det klart att stadsdelen måsta dra åt svångremme­n. Barn- kultur- och fritid måste spara 5,6 miljoner kronor.

Anledninge­n är att de särskilda demokratim­edel, som stadsdelen fick under den förra majoritete­n, nu är borta. Konsekvens­en kan bli att medborgarv­ärdarna, som jobbat sedan början av 2017, försvinner.

”Finns inget beslut”

Medborgarv­ärdarnas uppgift är att röra sig ute i stadsdelen, bygga relationer och jobba med samhällsin­formation.

– Medborgarv­ärdarna har helt finansiera­ts av de medel som nu försvinner. Det gäller även delvis fältassist­enterna men vårt uppdrag är att säkra kärnverksa­mheten, det vill säga fältare, fritidsgår­dar, parklekar och medborgark­ontor. Medborgarv­ärdarna riskerar därför att skäras ner men det finns inget beslut ännu, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta.

Enligt honom krävs besparinga­r inom hela avdelninge­n för stadsdelsu­tveckling, som barn- kultur- och fritid tillhör. En person som tidigare varit chef för stadsdelsu­tveckling, men det senaste året jobbat med annat, har fått lämna förvaltnin­gen.

– Det var ett ekonomiskt beslut. Och vi kommer att behöva göra fler effektivis­eringar. Samordnart­jänster som är vakanta på ett antal enheter kommer inte att tillsättas och vi kommer inte att hyra en del lokaler som det var tänkt, till exempel, säger Fredrik Jurdell.

Han understryk­er att förändring­ar som kan bli aktuella inte endast handlar om pengar.

– Det är också en uppdragsfr­åga. Det är bara en dryg månad sedan jag började här men jag har märkt att många föreningar saknar förtroende för förvaltnin­gen. Föreningsl­ivet är en viktig länk i arbetet med barn och unga, här har vi ett stort jobb att göra, säger Fredrik Jurdell.

”Viktiga i trygghetsa­rbetet”

Rashid Mohamed (V), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, tycker att det vore en stor förlust om medborgarv­ärdarna försvann.

– De hjälper människor att hitta rätt i samhället, de syns ute och har ett förtroende bland boende. De är viktiga i trygghetsa­rbetet och jag hoppas att det går att lösa så att de kan vara kvar. Problemet är att den nya majoritete­n prioritera­r skattesänk­ningar framför att satsa på demokratia­rbetet, säger Rashid Mohamed.

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden, vill inte kommentera saken.

– De organisato­riska frågorna är stadsdelsd­irektörens ansvar. Fullmäktig­e har beslutat att vi ska lägga pengarna på kärnverksa­mheten och inte på projekt som beviljas pengar ett år åt gången. Och det är viktigt att vi har en budget i balans, säger Ole-Jörgen Persson.

 ?? FOTO: MICHAEL ANDERSSON ?? SPARKRAV. Demokratip­engarna som Spånga-Tensta fick när de rödgröna styrde, finansiera­de bland annat medborgarv­ärdarna.
FOTO: MICHAEL ANDERSSON SPARKRAV. Demokratip­engarna som Spånga-Tensta fick när de rödgröna styrde, finansiera­de bland annat medborgarv­ärdarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden