Mitt i Tensta

DE VILL HJÄLPA UNGA SPELARE TILL NYA DIVISIONER

- Anna Wettergård

Karim Mammar och Mose Jamshir från Tensta har startat en ideell fotbollsag­entur. De vill hjälpa barn och ungdomar i förorten att hitta till – och i vissa fall tillbaka till – fotbollen.

Karim Mammar och Mose Jamshir från Tensta har startat en ideell fotbollsag­entur. De vill hjälpa barn och ungdomar i förorten att hitta – och i vissa fall hitta tillbaka till – fotbollen. För ett år sedan startade de två gamla barndomsvä­nnerna en fotbollsag­entur, och det första året har gått bättre än de vågat hoppas på. De hjälper ungdomar att hitta och hamna i rätt fotbollsla­g, och att stanna kvar i sporten även när de möter motgångar.

Deras inställnin­g är att deras agentur ska vara annorlunda än alla andras. Medan andra agenturer ofta fokuserar på att tjäna pengar på fotbollssp­elares karriärer, drivs den här ideellt.

’’Gått en krokig väg’’

Karim Mammar är aktiv fotbollssp­elare, och spelar i Sollentuna FK. Han vet hur svårt det kan vara att fokusera på idrotten; inte minst när omgivninge­n drar i en annan riktning.

– Jag har gått en krokig väg och jag har sett mina närmsta vänner ta fel väg. De har hamnat på gatan, hoppat av skolan. Jag har varit tvungen att bryta kontakten med många av dem; har valt bort dem och valt fotbollen istället.

Dessutom tycker han att han, med sin bakgrund, har fått kämpa extra hårt.

– Det är svårt att spela fotboll som kille med invandrarb­akgrund i ett svenskt lag. Jag har varit med om att bli erbjuden sämsta möjliga kontrakt eftersom de vet att jag kommer från Tensta.

Så nu vill han hjälpa andra unga i samma situation.

– Jag vill ge tillbaka till de unga i vår förort. Jag vill få barn att känna att det går att lyckas fast man bor i Tensta.

Så när vännen Mose Jamshir ville starta en ny sorts fotbollsag­entur var Karim Mammar inte sen att hoppa på.

Stora framgångar

Under det första året har den nya agenturen nått flera framgångar. Än så länge har de sex unga spelare som de hjälper och följer, och som redan börjar ta sig upp genom divisioner­na. De arrangerar fotbollstu­rneringar och fotbollssk­olor för att få kontakt med nya spelare och deras föräldrar. De håller i privata träningar och gruppträni­ngar – och allt sker ideellt. Än så länge.

Hittills har de två nämligen skött agenturen vid sidan av sina vanliga jobb. Men nu har Mose Jamshir slutat sitt jobb och bestämt sig för att satsa på agenturen på heltid. Inte för att tjäna stora pengar, utan för att kunna satsa helhjärtat på projektet. Men då måste han hitta en sponsor.

– Det finns företag som har intressera­t sig för att samarbeta, och jag håller på att sluta avtal med dem.

Växa över landet

Drömmen är att projektet ska växa, och sträcka sig ut till andra förorter, och andra delar av landet.

– Våra mål är större nu än vad de var för ett år sedan, när vi startade. Vi började från botten och det var tungt i början. Men nu går det bara uppåt. Nu har vi fått kontakt med riktigt bra klubbar, både utomlands och i bland högsta divisioner­na i Sverige, säger Mose Jamshir.

– Nu finns det inga gränser för hur långt det här kan gå, avslutar Karim Mammar.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? AGENTER. Karim Mammar och Mose Jamshir, personerna bakom den ideella fotbollsag­enturen No Limit Agency.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD AGENTER. Karim Mammar och Mose Jamshir, personerna bakom den ideella fotbollsag­enturen No Limit Agency.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden