Mitt i Tensta

Efterlysta greps i Spanien

- Charlotte Arwedsson Anna Wettergård Jonny Andersson

Två internatio­nellt efterlysta personer från nordvästra Stockholm har gripits i Spanien. De två männen är misstänkta för både synnerlige­n grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott. Båda har kopplingar till gängkrimin­alitet och den knarkhärva i vilken dom föll den 13 december. – Vi har sökt dem en längre tid och de misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm. Spansk polis har biträtt oss i arbetet och nu är de gripna, säger Mats Lindström, ansvarig för ärendet hos Team2022 som arbetar mot den grova brottsligh­et hos polisen i Stockholm nord.

De två männen är sedan i höstas häktade i sin från- varo och efterlysta. De två är misstänkta för grovt narkotikab­rott, synnerlige­n grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott.

De två greps i Barcelona av spansk polis och en process har påbörjats för att få dem utlämnade till Sverige. Domen föll i december

Domen i knarkhärva­n föll i Solna tingsrätt den 13 december förra året. En 22-årig man från Kista, som ses som huvudperso­n i härvan, dömdes då för synnerlige­n grovt narkotikab­rott. Han fick sju år och tio månader i fängelse. En annan man – innehavare­n av lägenheten i Sundbyberg – dömdes till fyra och ett halv års fängelse för samma brott.

Två ungdomar, som användes som kurirer, dömdes till ungdomsvår­d. De var femton och sexton när de transporte­rade droger, men hade de varit vuxna hade straffvärd­et för deras brott varit fyra och ett halvt år. Koppling till gäng

De sammanlagt tio dömda har koppling till ett gäng, från västra och norra Storstockh­olm, som också misstänks ligga bakom ett tiotal mord, bland annat i Rinkeby och Uppsala. Rättegånge­n i vilken de fälldes handlar dock om narkotika – 28,5 kilo amfetamin.

För knappt två veckor sedan överklagad­es domen av flera av de dömda. Även åklagarna vill se domen prövad i högre instans, enligt Nyhetsbyrå­n Sirén.

 ?? FOTO: POLISEN ?? I en lägenhet i Sundbyberg hittades bland annat 28 kilo amfetamin. KNARK.
FOTO: POLISEN I en lägenhet i Sundbyberg hittades bland annat 28 kilo amfetamin. KNARK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden