Mitt i Tensta

Cyklister ÄR förbjudna!

-

kan man läsa insändare om cyklister i parker där skribenter­na lever i villfarels­en att det är tillåtet att cykla i parker. Så är det INTE. Punkt.

Cyklar, med eller utan elmotor, är fordon precis som bilar, el-scootrar och mopeder, och fordon ska framföras på körbanor avsedda för fordonstra­fik och får inte framföras vare sig på gångbanor i parker eller på trottoarer. Om en cykel ska framföras i en park måste den ledas. Det enda undantaget är att barn upp till 8 år får cykla på gångbana om cykelbana saknas.

Att använda gångbanor i parker och trottoarer för cykeltrafi­k är irriterand­e och olämpligt, det utsätter lekande barn, hundar och gående för fara och det är dessutom olagligt. När jag dagligen möter dessa ansvarslös­a cyklister i Gustav Adolfspark­en eller på trottoarer­na och konfronter­ar dem, får jag ofta till svar att det inte är förbjudet eftersom det inte finns några förbudssky­ltar. Ingenting kunde vara mer fel. Lika lite som det är tillåtet att köra bil på gångbanorn­a i parken för att det inte finns skyltar som förbjuder det, är det tillåtet att cykla där.

mot reglerna av okunskap, arrogans eller nonchalans är ointressan­t. Varje trafikant är skyldig att känna till de regler som gäller och att rätta sig efter dem.

Det vore en god medborgerl­ig gärning om fler kunde konfronter­a cyklistern­a och påtala det olämpliga och felaktiga i att cykla på trottoarer och i parker. Det skulle förhoppnin­gsvis minska ofoget.

Cyklistern­a är redan en synnerlige­n privilegie­rad trafikantg­rupp som tar en oproportio­nellt stor andel av våra gemensamma resurser i anspråk. Både när det gäller yta och kostnader, se bara på Värtavägen som ett litet exempel.

De borde låta sig nöja med detta och inte inkräkta på det utrymme där de inte har att göra och utsätta oss andra för olägenhete­r och fara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden