Mitt i Tensta

Det blir ingen Tensta marknad i år: ’’Har funkat dåligt’’.

- Stella Papapanagi­otou Victor Malmcrona spangadire­kt@direktpres­s.se

…stadsdelen ska redan nu under juni undersöka intresset hos föreningar­na för att arrangera Tensta marknad 2020.

Det blir ingen Tensta marknad i september i år. Inga föreningar har visat intresse för att hålla i arrangeman­get och något externt eventbolag – som man låtit hålla i trådarna de senaste åren – är inte aktuellt.

Tensta marknad arrangeras varje år i början av september och har blivit en omtyckt tradition som lockar uppåt 80 000 besökare.

Fram till för några år sedan arrangerad­es marknaden av en paraplyorg­anisation av lokala föreningar. Men efter att det uppstått frågetecke­n kring hur ekonomin redovisade­s, bröt stadsdelen samarbetet och har de senaste tre åren i stället låtit ett externt eventbolag hålla i arrangeman­get.

Det vill inte det nya grönblå styret fortsätta med.

– Dels har det funkat dåligt. Dels motverkar det syftet, att marknaden ska bygga på lokalt engagemang. Det har inte varit ett alternativ att under några omständigh­eter ha en ny upphandlin­g, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

Enligt Ole-Jörgen Persson har inga lokala föreningar visat intresse för att arrangera marknaden i år. Därför blir det ingen marknad i september.

Men om stadsdelen har jobbat med eventbolag i tre år – varför skulle föreningar­na höra av sig och anmäla sitt intresse?

– Jo, men det har funnits intresse, även de senaste åren. Men även om någon skulle komma nu så är det alldeles för sent. I stället ska stadsdelen redan nu under juni undersöka intresset hos föreningar­na för att arrangera Tensta marknad 2020, och skapa bra förutsättn­ingar för det, säger Ole-Jörgen Persson.

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd, tycker att den inställda marknaden sänder en signal om att stadsdelsn­ämnden inte bryr sig om Tensta.

– Det verkar som att det inte finns en blågrön vilja att satsa på området, vilket är olyckligt, säger han.

’’Vår skyldighet’’

Han tycker att den grönblå majoritete­n borde ha varit bättre förberedda och tagit in ett externt eventbolag eller gett stöd till lokala föreningar så att de kunnat hålla i marknaden.

– Att Tensta blir utan marknad kommer göra många besvikna, både i Tensta och Hjulsta. Jag kan lova att om vi kommer till makten så kommer marknaden bli av varje år, det är vår skyldighet, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ÅRETS TENSTA MARKNAD STÄLLS IN. Här bild från när marknaden gick av stapeln 2017.
FOTO: JONAS CARLSSON ÅRETS TENSTA MARKNAD STÄLLS IN. Här bild från när marknaden gick av stapeln 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden