Mitt i Tensta

Fler ljudlarm sätts upp på förskolor

- Anna Wettergård

Sedan några år tillbaka finns det ljudlarm på ett antal förskolor i Rinkeby. Nu får även Solbackens förskola ett larm för att få bort ungdomar från gården under kvällar och helger.

Ljudlarm har varit ett återkomman­de fenomen i Järvaområd­et.

I Tensta provade man att ha ljudlarm i parkerings­garage under en period men mötte klagomål, och försöket är numera avslutat.

I Rinkeby har man sedan några år tillbaka ljudlarm på ett par förskolor. Larmen sattes upp av fastighets­ägaren SISAB.

Installera­t ljudlarm

”För att förhindra att ungdomar uppehåller sig på förskolegå­rdarna kvälls- och nattetid och gör sig skyldiga till skadegörel­se har ljudlarm installera­ts på några förskolor i Rinkeby. Larmen, som ger ifrån sig ett ljud som bara kan uppfattas av personer upp till 25 - 30 år, har installera­ts på de tre förskolor som varit mest utsatta för skadegörel­se. Skadegörel­sen har minskat, vilket tyder på att larmen haft effekt”, skrev stadsdelsk­ontoret i ett tjänsteutl­åtande 2017.

Och nu vill stadsdelen, i likhet med SISAB, sätta upp ljudlarm; då på bland annat Solbackens förskola. Ett högfrekven­t ljud kommer att vara påslaget under kvällar och helger, för att störa bort ungdomar från området.

– Det kommer att vara väldigt lokalt, och inte höras utanför förskolan. Det berättar Benjamin Dousa (M), ordförande i RinkebyKis­tastadsdel­snämnd.

Funkar det bra här, kommer man sannolikt utöka till fler förskolor.

– Vi har ett par riktigt utsatta förskolor, där det hänger mycket ungdomar. De skräpar ner och förstör. Det är ett stort problem för personalen som får börja sina dagar med att städa – eller till och med med att ringa polisen.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? LARM. Benjamin Dousa berättar att man kommer att börja använda ljudlarm på en förskola i Husby.
FOTO: YLVA BERGMAN LARM. Benjamin Dousa berättar att man kommer att börja använda ljudlarm på en förskola i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden