Mitt i Tensta

Nya bud: Lekplats kan byggas vid Spånga C

Spånga-Tensta söker 5,7 miljoner till åtgärder

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

En ny lekplats vid Spånga centrum stoppades av den grönlå majoritete­n i stadshuset så sent som i höstas. Men nu är den återigen på tapeten.

På årets sista möte i stadsdelsn­ämnden förra veckan fattade politikern­a beslut om vilka trygghetss­kapande åtgärder som förvaltnin­gen i Spånga-Tensta ska söka pengar för ur stadens trygghetsf­ond nästa år.

Och det är en nygammal idé man vill lägga merparten av totalt 5,7 miljoner kronor på.

Nämligen enkombiner­ad lekplats och finparkvid Spånga centrum.

I höstas stoppades planen på en ny lekplats där, som hade beslutats om under det förra rödgrönros­a styret. Syftet med parkenvar bland annat att öka tryggheten kring centrum genom att fler människor skulle röra sig i området och två miljoner från trygghetsf­onden var klara.

Bidra till trygghet

Men parken påbörjades inte under 2018, och när den nya grönblå majoritete­nfattade nya beslut om trygghetsm­edlen blev det alltså nej till parken.

– Åtgärderna ansågs inte bidra till ökad trygghet i tillräckli­gt stor omfattning, sa trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD) då till SpångaDire­kt.

Han påpekade samtidigt att stadsdelen var välkommen att söka igen och då vara tydligare med hur lekplatsen skulle bidra till tryggheten.

Dubbelt så mycket pengar De lokala grönblåa representa­nterna var positiva till idén och gör alltså nu en ny ansökan inför 2020. Den här gången dubblar mandessuto­m det sökta beloppet till fyra miljoner kronor.

Förutom lekytor är förslaget nu även plantering­ar, soffgruppe­r och andra sociala platser.

– Jag är övertygad om att vi nu kan få till det här. Det var ett medborgari­nitiativ från början och det finns ett stort stöd från företagarf­öreningen i centrum.Vi vill tillföra ett trygghetsm­ervärde, förra gången var det bara enlekplats, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

Stadsdelen­kommer även att ansöka om trygghetsm­edel till ytterligar­e åtgärder i Spånga-Tensta under året, utöver de projekt man nu söker för, enligt Ole-Jörgen Persson.

– Vi ska söka pengar för åtgärder på platser där polisens arbete inte räcker hela vägen, det handlar bland annat om trygghetsk­ameror. Jag får återkomma om vilka platser som kanvara aktuella, vi kommer att inventera hela stadsdelen i samråd med polisen, säger Ole-JörgenPers­son.

 ??  ?? MÖTE.
Spånga-Tensta söker pengar ur stadens trygghetsf­ond för flera projekt som ska öka tryggheten. Ny beslysning på ett par platser och en ny lekplats och park vid Spånga
C är några planer.
PÅ GÅNG. På grönytan längs Värsta allé vid Spånga centrum vill de lokala politikern­a bygga en ny lekplats och finpark för att på så sätt få fler att röra sig i området och därmed öka tryggheten.
MÖTE. Spånga-Tensta söker pengar ur stadens trygghetsf­ond för flera projekt som ska öka tryggheten. Ny beslysning på ett par platser och en ny lekplats och park vid Spånga C är några planer. PÅ GÅNG. På grönytan längs Värsta allé vid Spånga centrum vill de lokala politikern­a bygga en ny lekplats och finpark för att på så sätt få fler att röra sig i området och därmed öka tryggheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden