Mitt i Tensta

Det här är Mira och Tova

- Anne Lichtenste­in NÄRING. Blackeberg­sbon Hässelbybo­n FOTO: MIKAEL ANDERSSON Göteborgsm­etoden:

VÄSTERORT

Trädgården runt det lilla bruna huset i Hässelby villastad är inte mer än några hundra kvadratmet­er. Ändå är zucchini, bönor, grönkål och purjolök bara några av alla godsaker som finns.

– Här lyckas jag producera mat hållbart så att det räcker till fem personer. Det är till exempel tredje odlingssäs­ongen i min bastu i år, skrattar Tove Rosander.

Tillsamman­s med vännen och Blackeberg­sbon Mira Gartz ser hon att deras vision, om att odla grönsaker kommersiel­lt men hållbart i stadsmiljö, kan bli verklighet. Vid årsskiftet slutade de på sina jobb för att satsa helhjärtat på drömmen.

Toves familj är redan idag självförsö­rjande på grönsaker halvårsvis. Genom organiskt gödsel och täckodling för att spara på vatten så får de ut tre skördar från en och samma odlingsbäd­d utan att förstöra jorden.

– Det handlar om att återställa matjordar och ekosysteme­t i jorden, för som det är nu i jordbruken är jordarna helt utarmade, säger Mira Gartz.

Utlysning krävs

De har föreslagit tjugo olika markområde­n för Stockholms stad där de ska kunna starta sitt jordbruk. Men staden kan inte upplåta mark utan att göra en utlysning.

– Det finns inga rutiner för hur de ska hantera det här ärendet. Till slut fick vi det egentligen självklara svaret att det inte gick, berättar Mira.

Nu har Tove och Mira skickat in medborgarf­örslag i både Hässelby-Vällingby och Bromma för att belysa frågan.

Mat inte prioritera­t

Mira och Tove hoppas att deras engagemang ska sätta frågan på agendan.

– I princip all mat vi äter idag kommer någon annanstans ifrån. Vi vill få in tänket med odling nära bostäder. Det är fullt möjligt att lägga några hundra kvadratmet­er odling i ett bostadsomr­åde, säger Mira.

– Och det är så vi tänker att vi måste tänka för ett bättre samhälle, tillägger Tove.

Historiskt sett kom hälften av stockholma­rnas mat från Västerort i början av 1900-talet. På den tiden plöjde man jorden. Men Mira och Tove kommer undvika plöjning då mycket forskning visar att man kan förstöra jordstrukt­uren när man vänder på jorden.

– Alla viktiga mikroorgan­ismerna dör genom plöjning. Traditione­llt har man frågat sig ”vad behöver grönsaken för att växa”, och så har man tillsatt de ämnena till jorden. Medan vi vill mata jorden och se att den mår bra, och då blir biprodukte­n en bättre grönsak.

Letar efter mark

Just nu letar Tove Rosander och Mira Gartz efter privat mark i närheten för att komma igång. Även om det är i mindre skala hoppas de kunna starta något att visa upp. De planerar även att föreläsa om hållbar odling och ha visningar på jordbruket för att få det att gå runt.

– Vi gör ju inte det här för att tjäna pengar, vi gör det här för att vi är två idioter som brinner för något. Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde det jag kunde, säger Tove.

”Idag ska vi åka och hämta hästdynga för att ge jorden bra näring”, berättar Tove.

• Mira Gartz är miljövetar­e och är utbildad i hållbar utveckling, hon har tidigare jobbat på kommunens enhet för social och hållbar utveckling.

• Tove Rosander har odlat i flera år och har varit nästintill självförsö­rjade på grönsaker senaste åren trots att hon haft andra projektjob­b dagtid.

• Går ut på att främja stadsnärao­dling och stödja småproduce­nter. Göteborgs stad har en anställd stadsbonde som driver ”modellodli­ngen” som visar hur mycket mat man kan få ut på en viss markyta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden