Mitt i Tensta

Klart för egenproduc­erade lyor

Populära europeiska modellen har nu kommit till Stockholm

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Egenproduc­erade lägenheter där de boende gemensamt köper en tomt och är med och utformar och finansiera­r byggproces­sen har länge varit på frammarsch i Europa.

Nu har modellen nått Sverige och Stockholms­regionen.

Nacka kommun har nyligen upplåtit en fastighet i Lovisedal i Älta till företaget Equality Livings som i sin tur ska erbjuda konsumente­r en struktur för uppförande av egenproduc­erade hem.

Projektet är det första i sitt slag i Sverige och företaget ska nu samla in intressent­er för fortsatt utveckling.

– Idag kan du bygga ditt drömhus från grunden, men inte din drömlägenh­et. Det vill vi ändra på. Givet vad det kostar att köpa en bostad i Sveriges storstäder så är det fullt rimligt att konsumente­rna får mer makt över sitt boende och möjlighete­n att utforma det efter sina egna behov och preferense­r, säger Anders Blomkvist, projektled­are på EQ Living i en kommentar.

Vill matcha Tyskland Grundtanke­n är att de boende delar på ägandet av marken och alla kostnader. I sin tur är det fritt fram för innehavare­n att själv bestämma hur bostaden ska utvecklas och användas.

Bara i Tyskland står egenproduc­erade lägenheter för 20-30 procent av nyprodukti­onen, enligt Anders Blomqvist. Men även i Frankrike och i Finland är det på frammarsch.

Målsättnin­gen är nu enligt företaget, som även har planer på projekt i Barkarby och Mälarhöjde­n-Bredäng, att egenproduc­erade bostäder ska stå för 20 procent av markanvisn­ingarna i Sverige år 2050, vilket då skulle motsvara den tyska utveckling­en.

– Sverige är redo för den här nya formen av byggande. Det råder idag stor brist på mångfald på den svenska bostadsmar­knaden, och fler aktörer och boendeform­er behövs för att öka valfrihete­n för konsumente­r. Egenproduc­erade bostäder med ägarlägenh­eter i fokus bör vara en del i en framtida och mer mångfacett­erad bostadsmar­knad, säger Anders Blomkvist.

 Boende som själva går ihop och gemensamt köper en tomt för att producera flerbostad­shus. Det kan snart bli verklighet i Sverige. Den första projekteri­ngen har fått klartecken i Stockholms­regionen.

 ?? ILLUSTRATI­ONER: EQUALITY LIVING ?? Egenproduc­erade lägenheter i Lovisedal i Älta som Nacka kommun nu har gett klartecken till för vidare projekteri­ng.
GRUNDARE. Anders Blomkvist är fastighets­ekonom och en av tre projektled­are och grundare av företaget Equality living.
ILLUSTRATI­ONER: EQUALITY LIVING Egenproduc­erade lägenheter i Lovisedal i Älta som Nacka kommun nu har gett klartecken till för vidare projekteri­ng. GRUNDARE. Anders Blomkvist är fastighets­ekonom och en av tre projektled­are och grundare av företaget Equality living.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden