Mitt i Tensta

Här kan unga som varslats söka nytt arbete.

- Emma Löf Hagström

JÄRVA

Många varslas till följd av coronaviru­sets ekonomiska effekter på samhället. Nu vill Rinkeby-Kista att personer som blivit av med jobbet ska söka sig till vård och omsorg istället.

Den 30 mars släppte Arbetsförm­edlingen statistik som visade att 18 433 personer varslats om uppsägning bara under förra veckan, jämfört med knappt 1 000 personer en normal vecka.

De som drabbas hårdast är arbetstaga­re inom hotelloch restaurang­branschen, där nästan 40 procent av allt varsel ligger. Samtidigt saknas personal inom vård och omsorg, något Rinkeby-Kista nu vill ta vara på.

– Många, framför allt unga, har varslats från sina jobb inom hotell, restaurang eller kafé, samtidigt som vi ser ett enormt personalbo­rtfall inom vård och omsorg, där runt 30-40 procent är hemma sjuka just nu. Vi måste se till att fylla upp där det behövs, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Uppmanas söka direkt Stadsdelen vill gärna rekrytera lokalt, och uppmanar folk att söka så snart som möjligt.

– Vi behöver folk på en gång. Många i våra områden har spetskunsk­aper inom språk som behövs i våra verksamhet­er, därför ser vi gärna att så många som möjligt från Järva söker, säger Benjamin Dousa.

Samtidigt har stadsdelen också gått ut med ett erbjudande till förskolepe­rsonal om att få förflyttas till äldreomsor­gen.

– Det är många barn hemma från förskolan just nu, därför vill vi erbjuda personalen jobb där det faktiskt behövs, säger Benjamin Dousa.

Man gör nu en omfattande annonserin­gskampanj för att locka sökande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ARBETSKRAF­T. Rinkeby-Kista letar efter varslade att anställa till vård- och omsorgsjob­b i stadsdelen.
FOTO: MOSTPHOTOS ARBETSKRAF­T. Rinkeby-Kista letar efter varslade att anställa till vård- och omsorgsjob­b i stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden