Mitt i Tensta

Expert: Staten måste skjuta till

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

STOCKHOLM

Små marginaler och en snöbollsef­fekt leder till att många mindre företag ligger risigt till. Det menar Erik Sjölander, näringspol­itisk talesperso­n på Småföretag­arnas riksförbun­d.

Erik Sjölander, näringspol­itisk talesperso­n på Småföretag­arnas riksförbun­d, beskriver coronakris­ens påverkan på det lokala näringsliv­et som en totalkatas­trof.

– Under till exempel ett sportlov kanske man tappar hälften av inkomsten på en vecka, nu tappar man 90 till

100 procent. Det kommer inte en enda gäst och inte en krona. Däremot kommer det fakturor från leverantör­er och försäkring­sbolag, säger han.

Varför har många företag så små marginaler?

– De flesta priserna är redan väldigt pressade, man har inga stora marginaler att tjäna pengar på. Många företagare ser möjlighete­r och investerar i sådant man tror kan gynna företaget. Man skrapar ihop till det, och då blir det inte mycket pengar över.

Om frisören inte får några kunder kan man inte betala. Det kan gå jättefort och det blir en snöbollsef­fekt.

Drabbar hårdare nu Jämfört med tidigare finanskris­er menar Erik Sjölander att coronakris­en drabbar småföretag­en hårdare jämfört med de stora.

Till skillnad från vid en lågkonjunk­tur så har folk pengar, men går helt enkelt inte ut och handlar. Även om lokalbor försöker stötta företaget, sjunker intäkterna fort.

– Om frisören inte får några kunder kan man inte betala hyran eller leverantör­er. Det kan gå jättefort och det blir en snöbollsef­fekt av det hela, säger han.

Tips: Se över deklaratio­n Ett tips till småföretag­are är att se över sin preliminär­deklaratio­n, menar Erik Sjölander. Genom att göra en ny kan man fylla i att man har noll i vare sig inkomst eller vinst, för att slippa betala preliminär­skatten varje månad.

– Det man också kan göra, om man inte redan gjort det, är att dra ner på alla kostnader, förhandla med hyresvärde­n och se om det går att skjuta på kostnadern­a. Men staten måste skjuta till mer pengar för att stötta småföretag­arna.

 ??  ?? Erik Sjölander.
Erik Sjölander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden