Mitt i Tensta

Ny app ska få flera att orientera i Järva.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

En mobiltelef­on och lite spring i benen. Det är allt som behövs för att ta del av orienterin­gssatsning­en ”Hitta ut” som nu lanseras i Järva.

Det är Stockholms Orienterin­gsförbund som lanserar ”Hitta ut” i Järva för att hjälpa till med motionen, lokalsinne­t och få fler intressera­de av orienterin­g. De har tagit fram en karta med olika kontroller för att få fler att komma ut.

– Vi har tidigare försökt locka fler till orienterin­g i det här området, men kommit på att vi kanske gör fel. Nu kommer vi dit istället för att försöka få dem till oss, säger Göran Hellgren, projektled­are för ”Hitta ut”.

Gratis att delta

I fjol hade projektet premiär i länet, och har nu under april även kommit till Järva. Först ut är Rinkeby, som får 20 kontroller. Det är gratis att delta, allt som behövs är en app.

– Du laddar ner appen

Hitta ut i telefonen. Där reggar man ett konto, som inte kostar något, och sedan väljer du Stockholm Järva och så ser du checkpoint­sen som du ska hitta, säger Göran Hellgren och tillägger:

– Sedan letar du upp checkpoint­sen i området, och skriver in koden som du hittar. Alla checkpoint­s ger en lott, och en chans till en vinst.

Kartan över Järvaområd­et håller på att utvecklas. Målet är att locka amatörer till föreningsl­ivet, stärka orienterin­gen och sporra lokalbefol­kningen att läsa kartor samt lära känna sitt område.

– Det är positivt att lära känna sitt område, motionera och få fler till sporten. Först ut är Rinkeby, sedan kommer vi fortsätta med nya platser i Tensta, Spånga, Akalla, Hjulsta, säger Göran Hellgren.

Totalt planerar orienterin­gsförbunde­t att sätta ut mellan 100 och 150 checkpoint­s och presentera en klar karta under 2021.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? CHECKPOINT­S.
Rinkeby är först ut i projektet ”Hitta ut i Järva”, berättar Göran Hellgren, projektled­are.
FOTO: PRIVAT CHECKPOINT­S. Rinkeby är först ut i projektet ”Hitta ut i Järva”, berättar Göran Hellgren, projektled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden