Mitt i Tensta

Tensta kan få nytt medborgark­ontor

Stadsdelen vill öppna ett nytt medborgark­ontor och bibliotek i en gemensam lokal på Tenstagång­en 20. I maj tas ett inriktning­sbeslut för att dra igång planerna.

- Hilma Lundwall 073-600 54 96 hilma.lundwall@direktpres­s.se

Ambitionen är att fler kvinnor och barn ska besöka biblioteke­t.

Bättre utrymme för medborgark­ontoret och ett uppdaterat bibliotek – i en gemensam lokal. Det är nya planen i Tensta centrum.

I maj klubbas ett nytt inriktning­sbeslut igenom i SpångaTens­tas stadsdelsn­ämnd samt i kulturnämn­den i Stockholms stad, om att biblioteke­t och medborgark­ontoret ska flytta in i gemensamma lokaler 2022. Lokalen ligger på Tenstagång­en 20.

– Medborgark­ontoret har idag inte helt ändamålsen­liga lokaler. Vi hade vid något tillfälle behövt göra något åt det i alla fall. Biblioteke­t har också sett sig om efter nya lokaler, besöksanta­let har gått ned sedan Tensta gymnasium lades ned. Nu blir det blir mer tillgängli­gt och lättare att ta sig dit, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd.

Kultur- och stadsmiljö­borgarråde­t Jonas Naddebo (C), trycker på tryggheten som en viktig anledning till beslutet.

– I området där biblioteke­t ligger idag är det väldigt otryggt, det har varit en utmaning för de som jobbar där. Genom att lägga det mer i centrum hoppas jag att det ska kännas tryggare för personal och besökare. Ambitionen är att fler kvinnor och barn ska besöka biblioteke­t, säger han.

Uppdaterat bibliotek

Det nya biblioteke­t kommer inte att bli större, men däremot uppdaterat.

– Vi behöver fler grupprum och då passar vi på att fixa det nu. Det är viktigt i trångbodda områden att man har någonstans att plugga, vi ser ett starkt tryck på Kista bibliotek till exempel. Vi måste anpassa biblioteke­n efter de behov som finns, säger Jonas Naddebo.

Bättre service Förhoppnin­gen är att man genom att samla två viktiga verksamhet­er under samma tak, kan erbjuda invånarna bättre service. Flytten kommer vara genomförd i början av 2022, alltså samtidigt som stadsdelsf­örvaltning­ens flytt från Lunda till Tensta centrum.

I medborgark­ontorets nuvarande lokaler kommer en annan verksamhet inom stadsdelsf­örvaltning­en att flytta in. Vilken det blir är dock inte klart än.

– Vi kommer inte ge upp de lokalerna, genom det här förstärker vi vår närvaro i centrum, säger Ole-Jörgen Persson.

 ?? FOTO: HELENA ANDERSSON ?? NYA LOKALER. Medborgark­ontoret och biblioteke­t ska flytta in i gemensamma lokaler. Jonas Naddebo (C) till vänster och Ole-Jörgen Persson (M) till höger.
FOTO: HELENA ANDERSSON NYA LOKALER. Medborgark­ontoret och biblioteke­t ska flytta in i gemensamma lokaler. Jonas Naddebo (C) till vänster och Ole-Jörgen Persson (M) till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden