Mitt i Tensta

De fixar sommarläge­r för löpsugna ungdomar

Löparakade­min: Extra viktigt när många är hemma

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

Vi får vara kreativa och hitta lösningar.

RINKEBY

Löparakedm­ins ungdomspro­gram stoppas inte av pandemin. Istället är planen att genomföra läger i både Rissne och Rinkeby i sommar.

Löparakade­min har arrangerat löpträning för ungdomar sedan 2009. Under våren har nio ungdomspro­gram, åtta i Stockholm och ett i Uppsala, varit igång med målet att deltagarna i åldrarna 14 till 16 ska kunna springa 10 kilometer vid avslutat program.

Ungdomspro­grammen har under våren funnits i Rinkeby och Vällingby tillsamman­s med sju andra förorter. Vanligtvis avslutas ungdomspro­grammen genom att springa sträckan tillsamman­s. I år blev det av förklarlig­a skäl annorlunda.

– Ledarna anordnade egna lopp lokalt i varje område. Vi höll oss med marginal under 50 personer, det blev väldigt lyckat, säger John Laselle som är verksamhet­sledare på Löparakade­min.

Alla ska med

Den huvudsakli­ga nyckeln till Löparakade­mins framgång med ungdomspro­grammen är att alla ska kunna vara med, oavsett idrottsvan­a och ekonomiska förutsättn­ingar.

– Vi rekryterar via skolor och det är helt avgiftsfri­tt. Alla ungdomar och ledare får tröjor och löparskor från Nike genom ett sponsorska­p. Tanken är att det ska vara tröskelfri­tt.

Sommarläge­r i tre förorter

I sommar, pandemin till trots, kommer tre sommarläge­r att anordnas i Rinkeby, Rissne och Farsta. Istället för tio veckor tränar man under fyra.

– Vi provade i fjol och fick väldigt bra gensvar, så det ska bli spännande. Det handlar om att skapa meningsful­l fritid över sommaren, det känns extra viktigt i år när fler kommer vara hemma.

Det låter som att ni inte låter corona stoppa er, vad är er inställnin­g till det?

– Vi följer utveckling­en och är lyhörda. Vi har stor respekt för sjukdomslä­get och har anpassat verksamhet­en till de restriktio­ner som finns. Folkhälsom­yndigheten har varit tydliga med att ungdomsidr­ott är viktigt att fortsätta med, särskilt i de områden där vi finns och där ohälsotale­n är högre. Vi får vara kreativa och hitta lösningar, säger John Laselle.

 ?? FOTO: VANDAD ASSADI ?? KREATIVA LÖSNINGAR. Istället för ett större lopp, anordnades nio lokala för att avsluta vårens ungdomspro­gram. Här är ett i Husby.
FOTO: VANDAD ASSADI KREATIVA LÖSNINGAR. Istället för ett större lopp, anordnades nio lokala för att avsluta vårens ungdomspro­gram. Här är ett i Husby.
 ?? FOTO: SEBASTIAN PETERSEN ?? VERKSAMHET­SLEDARE. John Laselle ansvarar för ungdomspro­grammen.
FOTO: SEBASTIAN PETERSEN VERKSAMHET­SLEDARE. John Laselle ansvarar för ungdomspro­grammen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden