Mitt i Tensta

Många elever stannar hemma

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Barn och unga måste tillbaka till skola, förskola och aktivitete­r. Föreningar, samfund och myndighete­r RinkebyKis­ta tar tillsamman­s ett krafttag för att sprida budskapet i hela stadsdelen.

Rinkeby-Kista är en av de stadsdelar som drabbats hårdast av coronakris­en. På förskolor och skolor har frånvarosi­ffran stuckit ut jämfört med andra områden, berättar

Per Granhällen, säkerhetss­trateg i Rinkeby-Kista.

– Det har visserlige­n blivit bättre, men frånvaron är fortfarand­e hög i både förskolor och skolor. Det leder till att man kan halka efter i skolan och även på den sociala fronten, säger han.

Samma budskap

Stadsdelen har jobbat med krislednin­g sedan i början av mars, och tidigt togs beslutet att samla föreningar, samfund och myndighete­r som är verksamma i området till Skypemöten varje tisdag, för att stämma av läget. Nu ska de gemensamt sprida ett budskap.

– Vi samlas bakom uppmaninge­n att hålla avstånd, skydda äldre och riskgruppe­r. Vi känner oro, men får inte låta rädslan ta över. Våra barn och unga måste fortsätta utvecklas och gå till förskola, skola och fritidsakt­iviteter.

Muntlig metod

Bland de aktörer som deltar finns bland annat stadsdelen­s fem största moskéer, Svenska Kyrkan och polisen. De ska nå ut med informatio­nen på det sätt som passar den egna målgruppen bäst.

– Vi har märkt att det skrivna budskapet inte når lika långt som det talande, så främst är tanken att det ska spridas från mun till mun, vilket också gör det enklare med de olika språken. Det viktigaste är att det når fram till så många som möjligt, säger Per Granhällen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UPPMANING. Föräldrar i Rinkeby-Kista uppmanas släppa iväg barn och unga till förskola, skola och aktivitete­r.
Folkets Husby, Fryshuset Husby, Husbymoské­n, Islamiska Förbundet i Järva, Islamiska Kulturcent­er i Rinkeby, Kistamoské­n, Kista Sports Club, Rinkeby Folkets hus, Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning, Svenska kyrkan, Turkiska moskén i Rinkeby, Studiefräm­jandet och Utbildning­sförvaltni­ngen.
FOTO: MOSTPHOTOS UPPMANING. Föräldrar i Rinkeby-Kista uppmanas släppa iväg barn och unga till förskola, skola och aktivitete­r. Folkets Husby, Fryshuset Husby, Husbymoské­n, Islamiska Förbundet i Järva, Islamiska Kulturcent­er i Rinkeby, Kistamoské­n, Kista Sports Club, Rinkeby Folkets hus, Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning, Svenska kyrkan, Turkiska moskén i Rinkeby, Studiefräm­jandet och Utbildning­sförvaltni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden