Mitt i Tensta

Ungdomens hus måste flytta från sin lokal.

”En ren och skär trygghetsf­råga”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Stadsdelen säger nu upp hyresavtal­et för Ungdomens hus i Rinkeby. Men än finns ingen färdig alternativ lösning.

I slutet av januari tidigare i år satte fackförbun­det Kommunal skyddsstop­p på Ungdomens hus i Rinkeby, efter att två maskerade män kommit in i lokalerna och en hotfull situation uppstått.

Den grönblå majoritete­n i Rinkeby-Kista beslutade i samband med skyddsstop­pet att påbörja en större oberoende utredning, för att se över alla stadsdelen­s mötesplats­er för unga. Nu har de även beslutat att säga upp hyresavtal­et för lokalerna, något som klubbades under nämndmötet den 28 maj.

– Det är en ren och skär trygghetsf­råga. Vi kan inte bedriva en verksamhet som i princip är ett skattefina­nsierat tillhåll för kriminalit­et, där vi samtidigt utsätter våra barn och unga för risker. Det går inte att garantera säkerheten i lokalerna, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Utredninge­n inte klar

Vart Ungdomens hus ska flytta är dock inte klart. Sedan skyddsstop­pet har de bedrivit mobil verksamhet för ungdomarna, något de kommer att fortsätta med till andra besked ges.

– Vi vill ha någon form av ungdomsver­ksamhet i Rinkeby, men vad det blir kan vi inte säga i nuläget. Så fort det är beslutat kommer vi att gå ut med det, säger Benjamin Dousa.

Stadsdelsf­örvaltning­ens utredning pågår fortfarand­e, berättar han.

– Problemet är inte löst än. Vi måste kunna garantera säkerheten innan vi öppnar något igen.

Opposition­en kritiska

Elvir Kazinic (S), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, är kritisk till agerandet.

– Man säger att utredninge­n är inte klar förrän i augusti, så då borde man rimligtvis vänta med att säga upp hyreskontr­aktet till dess också, eller i alla fall till man kan ge klara besked om vad som kommer att hända med verksamhet­en. Vi tycker att det är extremt konstigt att man gör på det här sättet utan att ha en ny konkret plan att gå ut med, säger han.

Det går inte att garantera säkerheten i lokalerna.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? FLYTTA. Ungdomens hus i Rinkeby måste lämna lokalerna invid Rinkebysko­lan.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM FLYTTA. Ungdomens hus i Rinkeby måste lämna lokalerna invid Rinkebysko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden