Mitt i Tensta

TYCK OM. ”I skuggan av en pandemi är väl en plankare vårt minsta problem?”

- Malin Appeltofft Komiker och lärare

Coronapand­emin är långt ifrån över. De flesta som jag känner har anpassat sig till ett nytt sätt att leva för att platta ut den berömda kurvan och vidtar försiktigh­etsåtgärde­r för att undvika smittsprid­ning.

Visserlige­n sitter en del dödsförakt­ande unga människor väldigt tätt på uteserveri­ngar i solens värmande strålar och riktigt verkar längta efter flockimmun­itet men annars tycker jag att de flesta av oss uppträder respektful­lt distansera­t utom en och annan som tanklöst stövlar på i sina invanda fotspår utan att väja för sina medmännisk­or vare sig det är på skogsprome­naden eller i kön på mataffären.

En som skyltar med sin tanklöshet är trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) som ser till att biljettkon­trollerna ska införas igen i Stockholms kollektivt­rafik efter ett uppehåll på drygt två månader.

Tamsons säger: ”Det här är en sommarpres­ent till det hederliga och skötsamma Stockholm.”

Nej, Kristoffer Tamsons! Det är ingen present utan det är ett straff att utsätta trafikante­rna för ytterligar­e en smittorisk då de omringas av biljettkon­trollanter, ofta i sällskap av väktare. Och det är absolut ingen present till de hederliga och skötsamma stockholma­re som används som ursäkt för att kunna kontroller­a färdbevis under en pandemi och inkassera böter från en eventuell plankare.

Jag kan inte tänka mig en olämpligar­e tidpunkt att skapa trängsel i kollektivt­rafiken med biljettkon­troller. Är det SL:s största uppgift i dessa tider, att försöka få tag i någon gratisåkar­e och kassera in lite böter? I skuggan av en pandemi är väl en plankare vårt minsta problem?

Att SL skapar trängsel med sina egna anställda är för mig inget annat än idioti. Alla vi andra förlorar inkomster och i värsta fall våra liv i pandemin men SL passar på att tjäna pengar!

I en annonskamp­anj som Storstockh­olms lokaltrafi­k, SL, sprider till länets invånare står det: ”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfu­nktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”. Det borde betyda: omedelbar avstigning för samtliga biljettkon­trollanter.

En vettig sommarpres­ent till det hederliga och skötsamma Stockholm skulle vara en kollektivt­rafik med hög turtäthet utan trängsel och köer!

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BILJETTKON­TROLL. Inte prio under pandemi, tycker insändarsk­ribenten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BILJETTKON­TROLL. Inte prio under pandemi, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden