Mitt i Tensta

Nytt kulturstrå­k ska göra Husby tryggare.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se TRYGGHET. FOTO: LINDA GREN

Genom kultur, bättre belysning och mer grönska ska stråket mellan Husby centrum och Husby gård bli mer attraktivt, och fungera som en trygg entré till Järvafälte­t. Det är planen när staden satsar 13 miljoner på Kulturstrå­ket Husby.

Som en del av projektet Grönare Stockholm, som ska tillföra grönska i stadens ytterområd­en, ska 13 miljoner kronor investeras i ett nytt kulturstrå­k i Husby. Genomföran­debeslutet klubbas i trafiknämn­den den 27 augusti, och kommer innebära en rejäl upprustnin­g av vägen mellan Husby centrum och Husby gård.

– Jag är speciellt stolt över att idén tagits fram efter en tät dialog mellan förvaltnin­gen och de som jobbar med föreningar­na på platsen. Man har resonerat kring stråket och vad folk vill ha, vad förutsättn­ingarna är och så vidare, och sedan arbetat efter det när man gjort planen, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Utställnin­gar utomhus Längs stråket finns bland annat en konst- och hantverksf­örening och verksamhet­er som Kulturskol­an, Folkets Husby och biblioteke­t. Tanken är att de olika föreningar­na ska kunna ha utställnin­gar eller liknande utomhus, och även delvis kunna flytta ut sina verksamhet­er på andra sätt.

– Det är det lokala föreningsl­ivet som aktiverar platserna med kultur; vi skapar bara bättre förutsättn­ingar för dem att göra det. Vi rustar även upp stråket och byter bland annat ut belysninge­n och tillför mer grönska, säger Daniel Helldén.

Gångvägen upplevs i dag som mycket otrygg av många, berättar han.

– Det handlar främst om att det ska bli mer tillgängli­gt och således tryggt, att folk ska våga vara ute mer.

Klart om drygt ett år Arbetet beräknas sätta igång i höst, och vara klart efter ungefär ett år. Daniel Helldén tror att det kommer innebära ett stort lyft för både de som bor i Husby och besökare.

– De som bor i Husby kommer att känna sig tryggare. Det kommer hända saker, folk kommer stanna upp, vara på platsen längre och förhoppnin­gsvis vara ute mer. De som bara besöker Husby och inte har så bra koll på området kommer hitta till Husby gård och grönskan på Järvafälte­t bättre, eftersom det här tillgängli­ggör entrén ut till det på ett helt annat sätt, säger han.

Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) tror att det nya kulturstrå­ket kommer innebära en ökad trygghet för Husbyborna.

Det handlar främst om att folk ska våga vara ute mer.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? RUSTAS. Vägen mellan Husby centrum och Husby gård ska rustas upp.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD RUSTAS. Vägen mellan Husby centrum och Husby gård ska rustas upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden