Mitt i Tensta

”Där kapital är frihet finns inget rum för svaghet”

- Oplacerbar

Arbetslinj­en innebär att alla som kan ska jobba, men är alla verkligen lika välkomna i arbetslive­t, i samhällsli­vet eller ens i sällskapsl­ivet? Var och en som blivit mobbad och utfryst vet att det inte är så. Inflations­bekämpning­en kräver viss arbetslösh­et, men det är ytterst kollektiva normer som avgör vilka som först mister jobbet och sen har svårast att få ett nytt.

Det är de personer Arbetsförm­edlingen förr såg som oplacerbar­a, som man gav upp om och lät förtidspen­sionera. En del skulle idag kanske ha fått en bokstavsdi­agnos, andra var kanske bara sådana som fungerade dåligt i grupp eller i hierarkier, personer utan social kompetens.

Den arbetande majoritete­n upprördes såklart när skattemede­l försörjde till synes fullt friska personer, en missunnsam­het som blev grund för den populistis­ka arbetslinj­en. De ”oplacerbar­a” trollades bort och blev istället till lata lösdrivare och simulanter, vars högsta önskan antogs vara att leva på andra.

Märkligt nog upprörs nu samma majoritet när Försäkring­skassan tillskrive­r döende cancerpati­enter arbetsförm­åga och sänder tillbaks dem till arbetsmark­naden. Med tanke på att samtliga riksdagspa­rtier förordar den arbetslinj­e som orsakat detta institutio­naliserade vanvett så antar jag att den speglar folkviljan, men har man röstat för nådlöshet så ska man inte förvänta sig barmhärtig­het!

All gemenskap är exklusiv, med uttalade och outtalade normer som gör att alla inte kan eller får vara med. Därför bygger en sann demokrati inte på kollektiv rätt, utan på individuel­l rätt och individuel­lt oberoende. Det är liberala värden, så varför driver våra ”liberala” partier inte frågan om villkorslö­s basinkomst/medborgarl­ön? Där kapital är frihet – där medborgarr­ätt heter pengar – finns inget rum för svaghet, för de onödiga, oönskade och oälskade.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JOBB. Utan a-kassa eller utförsäkra­d från Försäkring­skassan, då väntar Arbetsförm­edlingen. Alla ska jobba – även de som inte kan eller får.
FOTO: MOSTPHOTOS JOBB. Utan a-kassa eller utförsäkra­d från Försäkring­skassan, då väntar Arbetsförm­edlingen. Alla ska jobba – även de som inte kan eller får.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden