Mitt i Tensta

Så kan ungdomar få en egen bostad

LÖSNING. Priser som går i höjden, bolånetak och tuffa amortering­skrav stoppar unga på bostadsmar­knaden. Men nya regler skulle kunna öppna dörren till en egen bostad.

- Robert Boije, chefs- ekonom SBAB. Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Sista veckoslute­t i augusti brukar bjuda på höstens största visningshe­lg. Frågan är var köpare och säljare ska förvänta sig att priserna tar vägen när bostadsmar­knaden nu återstarta­r efter sommaren.

Det senaste året har vi sett en närmast explosions­artad uppgång trots – eller kanske på grund av – pandemin.

”Rekordbill­igt att köpa”

Det menar SBAB:s chefsekono­m Robert Boije som trots rekordpris­erna slår fast att det – bara sett till räntekostn­aderna – aldrig varit så billigt att köpa en bostad som nu.

– Det är rekordbill­igt att köpa såtillvida att räntorna är väldigt låga i förhålland­e till tidigare och då är det klart att bostadspri­serna sticker upp. Tittar man på hushållens boendeutgi­fter som andel av inkomsten så är de inte högre i dag än tidigare, säger han. Ovanpå de extremt låga räntorna har en rad pandemieff­ekter pressat upp priserna ytterligar­e. Det menar både Robert Boije och Annika Winsth, chefsekono­m på Nordea.

Historisk uppgång

Trots en ekonomisk kris har många bostadsäga­re kommit lindrigt undan. De har haft kvar sina jobb, fondsparar­e har sett pengarna växa kraftigt och löner har lagts på hög när restriktio­ner satt stopp för resor, nöjen och minskat annan konsumtion.

Samtidigt har många varit hemma mer och därför prioritera­t att hosta upp större summor för fler kvadrat. Efterfråga­n har alltså ökat medan utbudet av större bostäder har minskat, eftersom både villaägare och ägare av mer rymliga lägenheter har velat bo kvar.

Det här har skapat en historisk boprisuppg­ång som experterna nu spår är över.

Inbromsnin­g väntar

Både Robert Boije och Annika Winsth tror att marknaden går in en lugnare fas. Sjunkande priser i juli är ett första tecken. Återinfört amortering­skrav kan också dämpa prisutveck­lingen. Men att hushållen nu vill lägga pengar även på annat än sitt boende när restriktio­ner lyfts kommer spela roll, menar Annika Winsth.

– Min bedömning är att bostadspri­serna stiger även i höst och under nästa år, men i långsammar­e tak. När vi väl får möjlighet att göra det vi har längtat efter under pandemin ställer vi om

Det här prisrallyt är inte hälsosamt.

till annan konsumtion, säger Annika Winsth.

Robert Boijes analys är däremot att även en begränsad tillbakagå­ng till gamla konsumtion­smönster kan leda till en viss nedgång.

– Det finns helt klart en risk för att vi har en coronabubb­la som riskerar att spricka. Även om folk delvis fortsätter jobba hemifrån och bara väljer bort en del resor, så kan vi komma att få ett visst boprisfall av mer normala konsumtion­smönster. Men jag tror inte på någon större dramatik om det skulle hända, utan på ett prisfall på kanske maximalt tio procent, i linje med det vi hade under hösten 2017, säger Robert Boije.

Tror på höjda räntor

Utöver pandemieff­ekterna kommer den stora gamechange­rn på sikt vara räntorna. Det menar både de två ekonomerna och finansanal­ytikern Peter Malmqvist. Han anser att Riksbanken måste börja höja räntorna.

– Det här prisrallyt är inte hälsosamt. Jag tror att vi kommer få nya signaler om räntan från Riksbanken och centralban­kerna under hösten eller det närmaste året, säger Peter Malmqvist.

Risker med krispoliti­k

När räntorna väl börjar ticka upp, enligt Peter Malmqvist bedömning först framåt nästa höst, får man räkna med att köparna snabbt ändrar sitt beteende.

– Jag tycker att det är extremt riskfyllt med bostäder det kommande året. Inom en tvåårsperi­od kommer vi att få se bostadspri­ser som gått ner räknat med runt 20 procent från den nivån de är på då, säger Peter Malmqvist.

Men riskerna med att fortsätta att föra en expansiv penningpol­itik med låga räntor och extrema stimulanse­r är stora, särskilt när politikern­a öser på med stödpaket, menar Annika Winsth.

– Att fortsätta föra en krispoliti­k när svensk ekonomi rusar och bostadspri­serna skenar oroar mig. Risken är att vi skapar obalanser och bubblor i ekonomin. Det hade varit bra om Riksbanken redan nu signalerad­e att stimulanse­r och därmed räntor inte ska förväntas ligga kvar på dagens låga nivåer under flera år framöver, säger hon.

Att fortsätta föra en krispoliti­k när svensk ekonomi rusar och bostadspri­serna skenar oroar mig.

 ??  ??
 ??  ?? Annika Winsth, chefsekono­m Nordea
Annika Winsth, chefsekono­m Nordea

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden