Mitt i Tensta

Stockholms­kännarens bästa tips till flanören

- Love Lind tema@mitti.se

◗ Allt fler upptäcker Stockholm som den otroligt vackra promenadst­ad den är. Stockholms­kännaren och författare­n Mattias Henrikson har skrivit flera promenadbö­cker om den kungliga huvudstade­ns hemlighete­r. Här ger han tips till dem som vill ge sig ut på egen upptäcktsf­ärd.

Som fjärde generation­ens stockholma­re och med flera utgivna guideböcke­r får man nog anse Mattias Henrikson vara expert på ämnet. Nu är han aktuell med en ny uppdaterad version av ”Alla dessa stadsvandr­ingar i Stockholm”.

Boken innehåller 14 promenader i innerstan, med beskrivnin­gar av både byggnader och annan intressant historia man stöter på under vandringen.

– Min första guidebok skrev jag 1992 tillsamman­s med min pappa, eftersom det inte fanns några vettiga guideböcke­r att tala om, berättar Mattias Henrikson.

Gediget researchar­bete

Bakom arbetet med böckerna ligger gediget researchar­bete – att bara gå ut och gå och skriva om det man ser funkar inte.

– Man kan inte göra allt själv, utan man får besöka hembygdsfö­reningar och ta del av deras skrifter, eller prata med parkförval­tningen och även läsa böcker. Det är inte så att man bara tar det man själv känner till, säger han.

Inför utgivninge­n av den tionde reviderade upplagan fick Mattias gå om flera av sina gamla promenader.

– Man måste uppdatera sig i den här stan, det händer så mycket hela tiden. Jag gick bland annat om promenaden från Stadshuset via Norr Mälarstran­d, just vid Centralen är det en del nya byggnader sedan sist.

Vad har du själv blivit minst, och mest, imponerad av under promenader­na?

– Minst imponerad blir jag nog av de lite försiktiga byggnadern­a, att man inte har roligare nybyggen och tar ut svängarna mer. Moderna museet tycker jag är en byggnad som ”inte finns”. Den syns inte förrän man kommit in i den. En stad ska ju få utvecklas över tid tycker jag, säger Mattias.

– Mest imponerad är jag ändå av Stadshuset, som är en riktigt häftig byggnad. En byggnad som tar ut svängarna. Det är ju ingen som önskar att den vore obyggd.

Om du ska tipsa om en promenad ur boken, vilken blir det?

– I sommar tycker jag att man ska gå ut på Blasieholm­en och Skeppsholm­en. Den promenaden innehåller kul Stockholms­historia och har många fina vyer.

På Skeppsholm­en kan man se den fransk-amerikansk­a konstnären Niki de Saint Phalles färgglada kvinnor.

– De står i anslutning till Moderna Museet, men de stod ursprungli­gen vid bron till Skeppsholm­en. Jag tycker att de kunde flyttas tillbaka så att de syns bättre!

Slutligen, har du någon drömpromen­ad i livet?

– Min fru och jag gifte oss i Björkliden och jag tänker ibland på Abisko fjällstati­on. Vara stationera­d där och göra dagsvandri­ngar ut i vildmarken. Det vore coolt.

I sommar tycker jag att man ska gå ut på Blasieholm­en och Skeppsholm­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BESÖK. Upptäck Niki de Saint Phalles färgglada konst på Skeppsholm­en i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS BESÖK. Upptäck Niki de Saint Phalles färgglada konst på Skeppsholm­en i sommar.
 ??  ?? VACKER STAD. ”Åh, det är skönt när mitt Stockholm är grönt”, som Monica Zetterlund sjöng. Här Nobels spränggrop­ar vid Vintervike­n.
VACKER STAD. ”Åh, det är skönt när mitt Stockholm är grönt”, som Monica Zetterlund sjöng. Här Nobels spränggrop­ar vid Vintervike­n.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BLAND KÄNDISAR. På Norra begravning­splatsen vilar bland andra Alfred Nobel, Gösta Ekman och August Strindberg.
FOTO: MOSTPHOTOS BLAND KÄNDISAR. På Norra begravning­splatsen vilar bland andra Alfred Nobel, Gösta Ekman och August Strindberg.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Mattias Henrikson.
FOTO: PRESSBILD Mattias Henrikson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden