Mitt i Tensta

Varnar för björntjäns­t

- Michael Toll Elina Lundberg

Upptrissad­e priser, bolånetak och krav på amortering­ar gör att det är tvärstopp för unga vuxna som vill in på bostadsmar­knaden. Därför måste amortering­skravet ses över för unga, anser Skandiaban­kens vd.

För unga vuxna är det nästintill omöjligt att köpa en första lägenhet i Stockholm. Men enligt Skandiaban­ken kan justeringa­r av amortering­skraven utifrån ålder ge fler unga möjlighet att köpa en bostad.

För personer upp till 35 år som köper sin första bostad skulle kravet vara 1 procent amortering, enligt bankens förslag. För förstagång­sköpare i åldern 36–40 år skulle det vara 1,5 procent i amortering. För 40-plussare och personer som redan äger en bostad skulle samma regler som i dag gälla.

”Måst ses över”

En sån här amortering­strappa skulle förflytta amortering­sbördan från unga år, då inkomstern­a är som lägst, till senare i livet då inkomstern­a generellt är högre, enligt Johanna Cerwall, vd på Skandiaban­ken.

Hon anser att ett sänkt amortering­skrav till en procent, oavsett belåningsg­rad, skulle förändra förutsättn­ingarna rejält för en 25-åring som köper sin första lägenhet.

– Att unga ska behöva betala som mest i amortering i en fas i livet där de har som lägst inkomst och som högst boendeutgi­fter är en paradox som behöver ses över, säger Johanna Cerwall.

Men Annika Winsth varnar för att sänka eller ta bort amortering­skraven för unga. Det vore att göra dem en björntjäns­t, anser hon.

En fungerande hyresmarkn­ad, lättnader för att bospara och fler incitament för att få folk att flytta vidare när de inte längre behöver en så stor bostad, till exempel genom förändrade skatteregl­er, tror hon är bättre åtgärder.

– Vi hjälper inte unga genom att göra det lättare för dem att skuldsätta sig, säger hon.

En paradox som behöver ses över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden