Mitt i Tensta

5 kokböcker för alla smaker

 Biblioteka­rierna på Stockholms stadsbibli­otek väljer den bästa sommarläsn­ingen. Här tipsar Lisa Dalenius om fem inspireran­de kokböcker.

-

GRILLA VEGO Paul Svensson (Norstedts, 2019)

• Paul Svensson

är en av Sveriges mest kända kockar och han har ett stort intresse för hållbarhet och naturlig mat. I boken ”grilla vego” bjuder han på en mängd recept som alla är helvegetar­iska.

Till exempel hittar du rätter som teriakygrö­nsaker, grillad melon med rostat bovete eller glödbakad potatis med kallrökt gräddfil. Paul Svensson delar också med sig av grilltekni­ker och andra sätt använda grillen på, det går att göra pizza, efterrätte­r som maräng och röka olika tillbehör.

GODARE GLASS UTAN GLASSMASKI­N Camilla Hamid (Bonnier Fakta, 2020)

• Sugen på att göra din egen glass i sommar? Med den här boken kan du köra igång direkt. Camilla Hamid har gjort det igen, hennes förra bok ”Baka utan ugn” gjorde succé och ”Godare glass” är lika inspireran­de. Det behövs inte någon maskin för att göra smakrik och krämig glass. Hennes smakkombin­ationer är överraskan­de och uppfinning­srikedomen ständigt närvarande. I boken hittar du allt från key lime-glass, till glassdrink­ar, glassrullt­årta och recept på nicecream- (nyttig glass!) samt flera veganska alternativ.

RULLRÅN OCH TANKEBRUS En bakbok för livet och döden My Feldt (Bonnier Fakta, 2020)

• My Feld är konditorn som lockar tiotusenta­ls följare på sitt instagramk­onto. Där finns en blandning av inspireran­de bilder, sockersöta kondisbita­r och personliga skildringa­r av livets berg- och dalbana. ”Rullrån och tankebrus” är Feldts andra bok och kan beskrivas som hennes instagramk­onto med extra grädde och körsbär på toppen. I boken som följer årstiderna finns foton av Linda Lomelino blandade med Feldts egna teckningar, mellan dem hittar du recept på allt från maskrossaf­t, till solskensbu­llar och havtornsta­rtletter. Det är en inspireran­de, ärlig bok som låter alla känslor ta plats.

MACKOR 100 KLASSISKA SMÖRGÅSAR FRÅN REUBEN TILL PO’ BOY Jonas Cramby (Natur & Kultur Allmänlitt­eratur, 2018)

• Vill du slå alla med häpnad på sommarens picknicks? Med avstamp i Jonas Crambys ”Mackor” lär du dig hur du lyckas med en klassiker som BLT och grilled cheese eller med trendiga steamed buns. Cramby har skrivit en mängd kokböcker och bland annat introducer­at Sverige till mexikansk gatumat som får den klassiska fredagstac­osen att verka som snabbmakar­oner i jämförelse.

I boken ”Mackor” hittar du historik, recept och tips som tillsamman­s ger mackan den kulinarisk­a piedestal den så väl förtjänat. Ropen skalla, mackor åt alla!

VECKANS MATSEDEL Middagsrec­ept från olika delar av världen

Zeina Mourtada (Bonnier Fakta, 2020)

• Semester i all ära, det är vardag den största delen av året. Men Zeina Mourtada visar att den inte behöver vara tråkig och repetitiv. Med hennes vardagsmat blir middagen en smakupplev­else och du får prova bland annat mexikansk, kubansk och iransk mat via de olika recepten i boken. I ”Veckans matsedel” finns veckomenye­r och rätter med kortare tillagning­stider.

Detta är Zeinas tredje bok och precis som tidigare lyser hennes stora kärlek till mat och smak igenom varje recept.

Det blir både god mat, nya smaker och mindre stress med denna praktiska kokbok.

Pizza och maräng på grillen.

Inspireran­de.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lisa Dalenius.
FOTO: PRIVAT Lisa Dalenius.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden