Mitt i Tensta

Sommarstoc­kholm är Lalehs nya bas

SHOW. Men nästa års megakonser­t blir på Ullevi

- Kai Martin

Hon blev 2006 Sveriges första kvinnliga producent att vinna en Grammis. 2022 blir hon den första svenska kvinnliga artisten att spela på Ullevi. I sommar har Laleh valt Stockholm som bas för sitt irrande liv.

De finns de som försöker göra anspråk på Laleh. Tidaholmsb­or förklarar: ”I Tidaholm räknar vi henne som tidaholmar­e”. Det var ju dit hon kom först, som tioåring, till Sverige. Göteborg har definierat henne som göteborgar­e. Efter ”Bjuröklubb” försöker människor i Skellefteå gör henne till sin.

En fri själ

Men alla vet ju det, att Laleh är en fri själ, en irrande ande som slår ner sina bopålar där hon helst vill, där hon just för stunden mår bäst och får mest ut av det. Som just nu Los Angeles. Men Stockholm ligger henne nära om hjärtat. Det var här hon bodde kring produceran­det av första albumet 2005. Det är här hon kommit att bo större delen av sin karriär.

– Åh, var jag har mitt hem är nog den svåraste frågan du kan ställa. Just nu är det här. Jag försöker ta reda på var mitt hem är, men där en studio finns är nog ändå det viktigaste, säger hon.

– Nu är jag här för att få uppleva en svensk sommar, fortsätter hon efter att ha levt i lockdown i Los Angeles under ett år.

Hon hann knappt landa i Stockholm förrän nyheten om konserten, på sin 40-årsdag 10 juni 2022, på Ullevi kom.

– Idén har vi haft länge och nu känns det rätt att genomföra det. Hittills är allting på skisstadie­t. Men det kommer att bli gediget och genomtänkt.

Ja, det blir den största spelningen Laleh gör. Precis som då hon fick en Grammis 2006 som första kvinnliga svenska producent blir hon också först ut med att vara svensk, kvinnlig soloartist på Nordens största arena.

– Egentligen är jag förvånad

Var jag har mitt hem är är nog den svåraste frågan du kan ställa.

över att jag är först. Men nu är det kapitlet över, förklarar hon, som är i full gång med planeringe­n inför konserten.

Extra planering

– Det krävs extra planering. Eftersom det är en så stor spelning kan jag också göra vad jag vill. Så vi kommer att slå på stora trumman. Jag har ju redan gjort så mycket, spelat med allt från en stor orkester till mer intima tillställn­ingar. Nu ska det bli så kul att få leva ut mina visioner och idéer. Jag kommer ju dessutom med en väldigt rolig skiva, helt på svenska. Där kommer det finnas plats för lekfullhet och bilder, så det ska bli väldigt roligt att få spela den live tillsamman­s med mina andra låtar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TILLBAKA. Laleh stannar i Stockholm i sommar innan Los Angeles väntar. Nästa år spelar hon på Ullevi Göteborg.
FOTO: MOSTPHOTOS TILLBAKA. Laleh stannar i Stockholm i sommar innan Los Angeles väntar. Nästa år spelar hon på Ullevi Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden